Symptoms-of-pregnancy

Znaki nosečnosti

Najpomembnejših 5 simptomov zgodnje nosečnosti
Pozorni smo lahko na veliko znakov zgodnje nosečnosti, vendar pa je vsaka ženska drugačna in niso vedno prisotni vsi znaki. Vsi naslednji simptomi so lahko prvi znaki nosečnosti, vendar pa so lahko razen izostale menstruacije tudi del običajnega menstrualnega cikla.

1. Izostanek menstruacije
Če imate redne mesečne cikluse, je izostanek menstruacije prvi znak, da ste noseči. Vseeno pa je možno, da ste noseči tudi, če blago krvavite. Če imate katerega koli od drugih spodaj navedenih simptomov nosečnosti, je verjetno dobro opraviti test nosečnosti.

2. Slabost in bruhanje
Nekatere ženske imajo težave z jutranjo slabostjo že zelo zgodaj v nosečnosti. Kljub temu, da jo imenujemo jutranja slabost, se lahko pojavi kdaj koli med dnevom ali nočjo, zanjo pa sta značilna slabost in/ali bruhaje. Če se z jutranjo slabostjo težko spopadate, lahko nekaj uporabnih nasvetov o tem najdete v naši rubriki "Telo v nosečnosti".

3. Utrujenost in čustvenost
Zlasti v prvem tromesečju vas lahko nosečnost še posebno utruja. Vse spremembe, ki se dogajajo v vašem telesu, vključno s povečano količino hormonov, lahko povzročajo tudi povečano čustvenost.

4. Pogostejši obiski stranišča
Povečana potreba po praznjenju mehurja zlasti ponoči je eden od pogostih simptomov nosečnosti med 6. in 8. tednom nosečnosti.

5. Boleči dojki
Morda boste opazili spremembe v dojkah, ki so podobne občutku ob začetku menstruacije. Vaši dojki se povečata, vidne lahko postanejo žile, bradavici pa potemnita in bolj izstopata. Morda vas dojki celo ščemita in sta občutljivi na dotik.

Drugi možni prvi znaki nosečnosti
Izcedek iz nožnice – ob zanositvi se iz nožnice pogosto pojavlja povečan izcedek (brez dražečih občutkov ali bolečin).
Sprememba okusa in voha – nekatere ženske pravijo, da doživljajo čuden kovinski okus. Zaželite si lahko novih jedi in obenem izgubite zanimanje za hrano, v kateri ste nekoč uživali. Ko pa gre za vaš čut voha, boste morda ugotovili, da ne prenašate več nekaterih vonjav.

Test nosečnosti
Če se želite prepričati, ali ste noseči, uporabite test nosečnosti. V večini drogerij in lekarn imajo na voljo velik razpon poceni hitrih testov, zato jih le preizkusite, če imate katerega od zgornjih simptomov.​

Povezane vsebine