Pre-pregnancy-diet

Prehrana pred nosečnostjo

Kako povečati možnosti za zanositev
Za dober začetek nosečnosti je pomembna zdrava prehrana. Poleg tega, da zdrava prehrana pred nosečnostjo poveča možnosti za zanositev, je tudi ključna za pripravo vašega telesa na nosečnost. Tako bosta imela oba z dojenčkom zdravo nosečnost in porod brez težav, pa tudi manj možnosti, da se vaš dojenček rodi prelahek ali pretežak in da kasneje v življenju zboli za kroničnimi boleznimi. Dobra prehrana je pomembna tudi za bodoče očete, saj se z zdravo prehrano izboljša kakovost semenčic.

Katera živila uživati ob poskušanju zanositve
Pomembno je uživanje zdrave prehrane, vendar pa imajo živila, ki vam bodo v pomoč pri zanositvi, večjo vsebnost nekaterih vitaminov in mineralov. Med njimi so železo, pomembne maščobne kisline, kalcij, vitamin D in predvsem folna kislina. Najboljši viri teh pomembnih hranilnih snovi so navedeni spodaj.

Železo – najboljši viri železa so živalski izdelki, zlasti pusto rdeče meso, mastne ribe, morski sadeži (školjke, ostrige), piščanec in jajca. Med drugimi viri so tudi kakav, soja, sezam, amarant, pšenični kalčki, čičerka, oves, ajda, zelena listnata zelenjava (koprive, listnati ohrovt, špinača, blitva), grah, fižol, leča in suho sadje. Za povečanje absorpcije železa jejte živila, bogata z vitaminom C.

Esencialne maščobne kisline – te maščobne kisline so pomembne za razvoj dojenčkovega živčnega sistema. Dober vir esencialnih maščobnih kislin so ribe, zlasti mastne ribe ter olja (repično, laneno, sojino, orehovo, sončnično). Zadostujeta dve porciji ribe ali ena porcija mastne ribe na teden.

Vitamin C – acerola, šipek, navadni rakitovec, črni ribez, trpotec, peteršilj, zelena paprika, brstični ohrovt, brokoli, špinača, blitva, papaja, regrat, cvetača, jagode, kivi, pomaranče, grenivke, limone, paradižnik.

Kalcij – viri kalcija so mlečni izdelki (mleko, sir, jogurt), mak, sezam, temno zelena listnata zelenjava (koprive, trpotec, listnati ohrovt, rukola, špinača, blitva), šipek, kakav, sardine, ostrige, brokoli, mandeljni in luščen fižol. Živila, ki so bogata s kalcijem, bi morali uživati ločeno od živil, bogatih z železom, saj kalcij in železo drug drugemu ovirata absorpcijo.

Vitamin D – ključen vitamin za absorpcijo kalcija, vsebujejo pa ga mastne ribe (sardine, sled, skuša, losos), jajca, margarina obogatena z vitaminom D, žita.

Folna kislina – goveja in piščančja jetra, fižolovke (dolga vigna, mungo fižol, luščen fižol), pšenični otrobi, ohrovt, arašidi, leča, jajca, sojini kalčki, grah, peteršilj, temno zelena listnata zelenjava (motovilec, špinača, brokoli, endivija, beluši, por), rdeča pesa, orehi, zelena. Več o pomenu tega vitamina za rast in razvoj dojenčka lahko preberete v našem članku o folni kislini in zanositvi.

Čemu se izogniti ob poskušanju zanositve
Možnosti za zanositev lahko zmanjšajo debelost, prenizka telesna teža, kajenje in prekomerno pitje alkohola. Če nameravate kmalu zanositi, poskusite prenehati s kajenjem, jejte bolj zdrava živila in redno telovadite. Tudi pitje alkohola omejite na minimum.​
​​​​

Povezane vsebine