Healthy-nutrition-for-conception-to-age-2

Osnove zdrave prehrane do starosti 2 let

Kako zdrava prehrana v nosečnosti za vse življenje vpliva na otrokovo zdravje
Vsi vemo, kako pomembno je, da med nosečnostjo uživamo dobro prehrano in skrbimo zase – tako za nosečnico kot za dojenčka. Toda, ali ste vedeli, da lahko hrana in pijača, ki ju zaužijete med nosečnostjo, vplivata na dojenčkovo zdravje in dobro počutje za vse življenje?

Od zanositve do otrokovega drugega rojstnega dneva mati ključno vpliva na njegovo zdravje za vse življenje. 9 mesecev nosečnosti (270 dni) in prvi 2 leti (365 + 365) je skupaj prvih 1000 dni. Prehrana nosečnice in hrana, s katero hrani svojega otroka teh prvih 1000 dni, vpliva na tveganje za prekomerno težo pri otroku ali pa celo za debelost pri odraslem, posledično pa tudi na verjetnost nastanka srčne okvare ali sladkorne bolezni pri odraslem.

Težko verjamete? Odkar je to prvi ugotovil profesor David Barker, poskušajo znanstveniki to trditev utemeljiti. Ko je bil dolgoročni vpliv teh prvih 1000 dni prvič predstavljen v 90. letih prejšnjega stoletja, je bil sporen, vendar pa je zdaj dokazan – v maternici. Na dojenčkov razvoj namreč močno vpliva njegovo okolje v smislu prehrane. Po rojstvu pa imajo zelo dolgoročne posledice koristi dojenja ter hranljive in raznolike prehrane do otrokovega 2. leta.

Osnovne enote za najboljšo rast in razvoj lahko zagotovijo dobra prehrana med nosečnostjo, izključno dojenje prvih 6 mesecev dojenčkovega življenja in dobre prakse odstavljanja skupaj z dobro prehrano malčka. Vsi želimo, da bi bili naši otroci čim bolj zdravi, pametni in močni. Najboljše možnosti, da to dosežemo, imamo v teh prvih 1000 dneh.​
​​​​

Povezane vsebine