history

Zgodovina

Vse se je začelo v 19. stoletju 
V poznem 19. stoletju je v Evropi več kot 20 % dojenčkov umrlo pred 1. rojstnim dnevom. To se je v glavnem dogajalo zaradi prehranskih bolezni, ki so bile posledica hranjenja s surovim kravjim mlekom namesto z materinim. Prvi, ki je razvil prehrano, primerno za novorojenčke, je bil nemški profesor Alexander Backhaus. Leta 1896 je Martinusu van der Hagenu dal izključno pravico, da lahko njegovo metodo uporabi za proizvodnjo nadomestnega mleka za majhne otroke, ki temelji na kravjem mleku. Martinus je skupaj s svojim bratom začel proizvajati „najboljšo mlečno prehrano za majhne otroke in bolne“in leta 1901 je nastalo ime Nutricia.

Od prvega mleka v prahu do vrste nadomestkov mleka za majhne otroke
Družba Nutricia, katere ime izhaja iz latinske besede nutrire (hraniti), je v svojih trgovinah in po tujini kmalu prodajala mleko za majhne otroke. Po drugi svetovni vojni je Nutricia začela proizvajati posebna živila za odstavljanje dojenčkov. Obenem je Nutricia ustanovila oddelek za raziskave in razvoj. To je pomenilo začetek nastajanja palete specializirane prehrane, ki jo prodajamo danes.

Medtem v Milupi
Leta 1933 je Milupa, zasebno podjetje za peko peciv in slaščic s sedežem v Friedrichsdorfu, ki je ime dobilo po svojem ustanovitelju Emilu Paulyu, proizvedlo prvo hrano za dojenčke na osnovi žit in mleka. Trideset let kasneje je raziskovalna ekipa iz Friedrichsdorfa razvila Aptamil. Leta 1995 je Milupo prevzela Nutricia.

Kraljevo priznanje
Na Nizozemskem lahko velika organizacija prejme oznako „Royal“, če izpolnjuje naslednja štiri merila: na svojem področju mora biti vodilna, pomembna mora biti za državo, finančno mora biti stabilna in obstajati mora najmanj 100 let. Kraljica Beatrix je ta naziv podelila tudi družbi Nutricia in tako je bila družba leta 1997 preimenovana v Royal NUMICO.

Še večja družba
Do leta 2005 je družba Nutricia prevzela še družbe Cow & Gate (1981), Dumex in Mellin (2005). Leta 2007 je Nutricia postala del skupine Danone in nastala je družba Danone Baby Nutrition. Danes se imenuje Danone Nutricia Early Life Nutrition.

Preberite vse o pomembnosti raziskav in kakovosti​ v družbi Danone Nutricia Early Life Nutrition.​

Povezane vsebine