Vitamin K med nosečnostjoVitamin K igra pomembno vlogo pri strjevanju krvi in je bistven za razvoj kosti vašega dojenčka. Njegovo pomanjkanje v času nosečnosti lahko povzroči krvavitve.
Čeprav so primeri pomanjkanja vitamina K zelo redki, pa so lahko posledice za dojenčka zelo resne. Pri dojenčkih, ki v času nosečnosti ne dobijo dovolj vitamina K, obstaja tveganje za slabše celjenje ran, kar lahko kmalu po rojstvu povzroči resne komplikacije.
Zato dojenčkom po rojstvu z injekcijo vbrizgajo vitamin K, ki zagotovi zadostno količino tega vitamina. Priporočeno je, da med nosečnostjo v svojo prehrano vključujete živila, bogata z vitaminom K.
Prevelike količine vitamina K v sintetični obliki so lahko strupene, zato je najbolje, da ga dobimo z zdravo prehrano in ne s prehranskimi dopolnili.
Dobri viri vitamina K
Vitamin K se najbolje absorbira iz svežega sadja in zelenjave.
Dobri viri vitamina K so:
- sveže in surove solate ter zelena listnata zelenjava, kot sta špinača in brokoli,
- rdeče zelje, kumarice, por, zelena, artičoke, grah in fižol,
- mlečni izdelki, kot sta skuta in smetana, ali mleko,
- oljčno olje ali olje oljne ogrščice,
- pusto meso (poskrbite, da bo dovolj toplotno obdelano).
S kombiniranjem teh virov lahko zelo dobro zagotovimo zadostno količino vitamina K – poskusite s prigrizki, kot je zelena s skuto, v sendviče dodajte kumaro ali pa pripravite kremno zelenjavno juho s porom kot osnovo.