Do not eat for two

Cink v nosečnosti

Cink in nosečnost
Cink je pomemben za tvorjenje celic in DNK vašega dojenčka. Potreben je za delitev celic in rast tkiv. Ker je nosečnost čas, ko vaš dojenček iz skupka celic hitro raste v majhnega človeka, je med nosečnostjo ključnega pomena zaužiti priporočeno količino 7 mg na dan. Pomanjkanje cinka v nosečnosti se povezuje s splavom, prezgodnjim porodom in dolgotrajnim porodom.

Cinka, ki ga telo lahko absorbira, je dokaj veliko v mesu, jajcih in morski hrani, saj ne vsebujejo nekaterih snovi, ki ovirajo njegovo absorpcijo, vsebujejo pa aminokisline, ki jo povečujejo. S cinkom so bogata tudi nekatera rastlinska živila, vendar jih morate pojesti več za enako razpoložljivost cinka, kot bi jo dobili iz mesa in rib.

Živila, bogata s cinkom:
  • rdeče meso, kot je govedina, pa tudi perutnina, zlasti puran,
  • kosmiči, obogateni s cinkom,
  • polnozrnata živila, pšenični kalčki, ovsena kaša in koruza,
  • oreščki, fižol in soja,
  • mlečni izdelki in jajca.
​​​

Povezane vsebine