Trimester-3

Nosečniški koledar za 3. tromesečje

Nosečniški koledar

26. teden nosečnosti
Vaš dojenček je zdaj velik kot ananas  in težek 900 g. Če nosite dečka, se njegovi testisi začenjajo spuščati v mošnjiček. Ta teden začne vaš dojenček skozi placento dobivati tudi zaščitna protitelesa.

27. teden nosečnosti
Vaš dojenček je zdaj velik približno toliko kot večja melona in težek 1000 g. Redno spi in se prebuja, njegovi možgani pa so zelo dejavni. Občasno lahko morda občutite njegovo kolcanje. Pljuča so že dovolj razvita, da lahko po potrebi delujejo z dodatno pomočjo, vendar pa so še vedno nezrela.

28. teden nosečnosti
Vaš dojenček je zdaj velik približno toliko kot velika glava solate in težek 1100 g. Na njegovih vekah so zrasle trepalnice, sposoben je pomežikniti in z očmi lahko vidi. Da bi bil pripravljen na zunanji svet, se pod kožo nalagajo dodatni sloji maščobe.

29. teden nosečnosti
Mišice in pljuča vašega dojenčka, ki je dolg kot velika muškatna buča in težek 1250–1400 g, še naprej zorijo, njegovi organi pa so popolnoma izoblikovani.

30. teden nosečnosti
Vaš dojenček je velik  270 mm (z nogicami vred približno 400 mm) in težek 1360–1500 g. Količina plodovnice se bo z vsakim tednom zmanjševala, saj bo zaradi njegove rasti v vaši maternici vedno manj prostora.

31. teden nosečnosti
Vaš dojenček je velik 280 mm, težek 1600 g in že lahko obrača glavo z ene strani na drugo. Tudi zdaj je lahko še zelo dejaven in z glavo se redno obrača navzgor in navzdol.

32. teden nosečnosti
Vaš dojenček, ki je velik 290 mm in težek 1800–2000 g, ima v celoti oblikovane nohte na nogah in rokah ter lase na glavi. Njegova koža postaja zaradi nalaganja dodatne maščobe v podkožju vedno bolj gladka.

33. teden nosečnosti
Vaš dojenček je zdaj velik 300 mm in težek 20002200 g. Njegova koža postaja vedno debelejša in imunski sistem se z vsakim dnem krepi. Tudi njegovo okostje postaja trše.

34. teden nosečnosti
Vaš dojenček je zdaj velik 320 mm in težek 2300 g. Pljuča in živčni sistem vašega dojenčka zorita. Njegova koža postaja še bolj gladka, v njegovem telesu pa se nalagajo maščobe, ki mu bodo zunaj maternice pomagale uravnavati telesno temperaturo.

35. teden nosečnosti
Vaš dojenček je zdaj velik 330 mm, težek 2550 g in nima več veliko prostora za gibanje, čeprav pogosto brca in se preteguje. Njegovi ledvici sta popolnoma razviti, njegova jetra pa so že sposobna predelati nekatere odpadne produkte. Morda se je zaradi priprav na rojstvo glava vašega dojenčka že začela pomikati v smeri vaše medenice.

36. teden nosečnosti
Vaš dojenček je velik 340 mm in težek 2750 g. Počasi začenja izgubljati verniks (sirasta snov, ki ščiti njegovo kožo dokler je le-ta v maternici). Iz tekočine, ki jo je zaužil, v njegovem črevesju nastaja mekonij, ki bo pomagal pri prvem izločanju blata. Dozoreva osrednji živčni sistem, prebavni sistem je razvit skoraj do konca, pljuča so navadno že popolnoma razvita.

37. teden nosečnosti
Vaš dojenček je velik 350 mm in težek 2950 g in zdaj že velja za donošenčka. Če bi se torej rodil zdaj, bi se dokaj zlahka prilagodil na življenje zunaj maternice. Verjetno je glava vašega dojenčka že polna las, čeprav morda niso enake barve, kot so vaši lasje ali lasje vašega partnerja.

38. teden nosečnosti
Vaš dojenček je velik 350 mm, težek 3100 g in je zdaj popolnoma razvit, zelo dobro sliši, zato se poskušajte z njim redno pogovarjati. Rad posluša vaš glas in to je ena prvih stvari, ki mu bo zunaj maternice znana in ga bo potolažila.

39. teden nosečnosti
Vaš dojenček izgublja zgornjo plast kože in pod njim so nove plasti. V pripravi na zunanji svet se postopoma nalaga dodatna maščoba.

40. teden nosečnosti
Vaš dojenček je pripravljen na prihod. Z nogicami vred je dolg 480–560 mm. Povprečen dojenček ob rojstvu tehta  3,2–3,4 kg. Morda je vaš dojenček večji ali manjši, toda zdaj je v celoti razvit in pripravljen, da ga sprejmete v njegovem novem okolju, v zunanjem svetu.​
​​​