Sex-during-pregnancy

Spolnost med nosečnostjo

Ali so spolni odnosi med nosečnostjo varni za vašega dojenčka?
Da, med nosečnostjo JE varno imeti spolne odnose. Dobro denejo vašemu umu in telesu in okrepijo lahko vašo zvezo. Morda boste morali s spreminjanjem telesa prilagajati tudi položaje, pomembno pa je, da vam je vedno udobno.

Ni razloga, zakaj s partnerjem ne bi smela imeti spolnih odnosov. Debel sluzni čep, ki zapira vaš maternični vrat, varuje vašega otroka pred infekcijami. Vašega dojenčka varujejo tudi amnijska ovojnica in močne mišice vaše maternice. Med ljubljenjem penis vašega partnerja nikakor ne bo poškodoval vašega dojenčka. Morda boste čutili, da se vaš dojenček po orgazmu premetava naokoli, vendar ni razloga za skrb. Vaš dojenček se odziva na razbijanje vašega srca. Ne ve, kaj se dogaja in ne čuti nikakršnega neugodja.

Kdaj velja previdnost med spolnimi odnosi v nosečnosti
V nekaterih primerih pa vseeno morda velja previdnost pri ljubljenju. Če ste imeli v zgodnji nosečnosti krvavitev ali krvave madeže, vam bodo do 14. tedna nosečnosti spolni odnosi morda odsvetovani. Ginekolog vam lahko spolne odnose odsvetuje za celotno nosečnost, če imate:
  • zgodovino nezadostnega materničnega vratu,
  • nizko ležečo posteljico (placenta praevia).

Miti v zvezi s spolnimi odnosi med nosečnostjo
Morda ste slišali, da lahko spolni odnosi v pozni nosečnosti sprožijo porod, včasih še preden je vaš dojenček pripravljen na rojstvo. To je mit. Študije so dejansko pokazale, da ne obstaja povezava med spolnimi odnosi v nosečnosti inprezgodnjim porodom. Dejstvo je, da lahko z rednimi spolnimi odnosi v nosečnosti prezgodnji porod preprečite! Vendar pa to ne velja, če ste že imeli prezgodnji porod. Morda vam bo ginekolog v zadnjem tromesečju nosečnosti odsvetoval spolne odnose. To bo previdnostni ukrep v primeru, da porod sproži hormon oksitocin, t.i. hormon ljubezni, ki nastaja med spolnim odnosom.
​​