When-will-I-feel-my-baby-moving

Kdaj občutite premik dojenčka?

Prvi dojenčkovi premiki
Premikanje dojenčka med nosečnostjo je najboljši znak, da je vaš dojenček zadovoljen in da se dobro počuti.Ko prvič začutite dojenčkovo premikanje, je to za vsako mamico zelo poseben in čaroben trenutek.
Čas v nosečnosti, ko prvič začutite premikanje dojenčka, se pri vsaki nosečnici razlikuje. Nosečnice, ki nosijo prvega otroka, običajno čutijo prve gibe med 18. in 24. tednom. Če že imate otroka ali otroke, boste morda prvo premikanje čutili malo prej, med 16. in 24. tednom.

Vaš dojenček bo razvil vzorec premikanja, ki vam bo postal zelo znan. Morda je vaš dojenček dejavnejši v času obrokov ali ko igra glasba ali pa, ko ste ravno globoko zaspali. Ne pozabite, da tudi dojenčki v maternici tako kot odrasli potrebujejo obdobja tišine in počitka.

„Moj dojenček se ne premika“
Vaša maternica raste skupaj z vašim dojenčkom, zato bo imel pri 40 tednih ravno toliko prostora, kot jih je imel pri 24. Veliko žensk je prepričanih, da je za zmanjšano število premikov dojenčka kriv manjši prostor, vendar pa to ne drži. Pri premikanju ploda velja upoštevati pravilo, da bi morali v 12 urah čutiti vsaj 10 brc. Če vas skrbi, da se vaš dojenček ne premika ali če imate občutek, da se je vzorec premikov spremenil, se obrnite na svojega zdravstvenega delavca ali babico.​
​​​