Pregnancy scans

Preiskave v nosečnosti

Ultrazvočni pregledi v nosečnosti
Med nosečnostjo vas čakata dva ultrazvočna pregleda, s katerima se preveri potek razvoja vašega dojenčka: pri 12 tednih pregled za določitev datuma poroda in pri 20 tednih morfološka ocena ploda. Dodatne ultrazvočne preglede v nosečnosti se lahko opravi, če vaš ginekolog meni, da so potrebni.

Pri ultrazvočnih pregledih, ki so tu opisani, specialist z ročno napravo, ki uporablja ultrazvočne valove za prenos črno-bele slike na zaslon, drsi po vašem trebuhu. Morda boste morali pred pregledom spiti veliko vode, saj poln mehur pomaga potisniti vašo maternico naprej, zaradi česar je mogoče videti več podrobnosti.

Ultrazvočni pregled v zgodnji nosečnosti
Ultrazvočni pregled v zgodnji nosečnosti se običajno opravi med 6. in 10. tednom nosečnosti, če ste imeli v preteklosti splav ali zunajmaternično nosečnost ali če čutite bolečine ali imate krvavite. Na tem pregledu se preveri, koliko časa ste noseči, kako velik je otrok in njegov srčni utrip. Običajen ultrazvočni pregled najverjetneje ne zadostuje za dovolj jasno sliko, zato se lahko dodaten pregled opravi z majhno sondo skozi nožnico.

Ultrazvočni pregled za določitev datuma poroda
Na ultrazvočnem pregledu pri 12 tednih si lahko bežno pogledate svojega dojenčka. Med tem 10-minutnim ultrazvočnim pregledom bo vaš zdravnik dojenčka izmeril ter določil njegovo starost in rok poroda. Vidno bo tudi, ali je v maternici več zarodkov, ali obstaja kakšna očitna nepravilnost, v kakšnem stanju so vaši jajčniki in srčni utrip vašega dojenčka.
Občutek, ko pred seboj vidite svojega dojenčka, je lahko razburljiv in tudi čustven. Svojega ginekologa lahko prosite, da vam natisne sliko vašega dojenčka.

Pregled nuhalne svetline
S pregledom nuhalne svetline se določa ocena tveganja za kromosomske nepravilnosti, kot je Downov sindrom. Običajno se pregled nuhalne svetline opravi med 11. in 14. tednom nosečnosti.
Med pregledom se izmeri velikost nuhalne (vratne) svetline na zadnji strani vratu vašega dojenčka. Nuhalna svetlina je prostor v zatilju med kožo in mehkimi tkivi, ki pokrivajo hrbtenico. Rezultat nam pove, kolikšna je verjetnost nepravilnosti, ne da pa dokončnega odgovora, zato boste morda za potrditev rezultatov potrebovali amniocintezo.

Morda se boste morali zaradi rezultata tega testa spopasti s težkimi odločitvami. O možnostih, ki jih imate na voljo, se lahko pogovorite s svojim zdravnikom.

Ultrazvočni pregled pri 20 tednih
Na ultrazvočnem pregledu pri 20 tednih se temeljito pregleda razvoj vašega dojenčka. Vaš ginekolog bo izmeril glavo vašega dojenčka, njegov trebuh in stegensko kost ter tako preveril, ali dojenček dobro raste in se razvija. Pregled, ki se imenuje tudi morfologija, traja približno 15-20 minut.

Na tej stopnji nosečnosti bi že morali videti ude in gibe vašega dojenčka, kar je lahko zelo razburljivo. Morda bo vaš ginekolog že lahko določil tudi spol vašega dojenčka, zato mu povejte, če želite vedeti ali ne.

Na tem pregledu se preveri:
  • morebitno razcepljeno nebo ali kakršnekoli očitne težave z možgani,
  • lega in razvoj dojenčkove hrbtenice,
  • velikost, oblika in morebitne strukturne nepravilnosti na srcu,
  • roke in noge vašega dojenčka,
  • njegov želodec, ledvice in mehur,
  • položaj posteljice, popkovnica in količina plodovnice.
Če se v 20. tednu odkrije kar koli, zaradi česar so potrebne nadaljnje preiskave, boste opravili še dodaten pregled in napotili vas bodo k specialistu.

Kontrole rasti
Ti ultrazvočni pregledi med nosečnostjo se svetujejo, kadar obstaja možnost za nepravilno rast in razvoj vašega dojenčka.
​​​​​​​​​​​