Varicose veins

Krčne žile

Krčne žile v času nosečnosti
Krčne žile so raztegnjene žile, ki postanejo vidne tik pod površino kože. Videti so zatekle in so temno modre ali zelenkaste barve. Večinoma se pojavljajo na nogah, lahko pa nastanejo tudi na predelu analne odprtine ali zunanjega spolovila.

Zakaj nastanejo krčne žile v nosečnosti?
  • Vedno težja maternica pritiska na medenične žile.
  • Povečana količina progesterona v krvi povzroča tudi sproščanje sten krvnih žil, zato se upočasni vaš krvni obtok.
  • V vašem telesu je povečana količina krvi, ki lahko povzroči, da se stene in zaklopke v vaših žilah raztegnejo.
  • Zaradi raztezanja sten in zaklopk v žilah lahko kri zastaja v spodnjih okončinah.

Kateri dejavniki lahko povzročijo krčne žile v nosečnosti?
Tveganje za nastanek krčnih žil je večje, če jih je imela vaša mati, saj je to pogosto dedno obolenje. Povzročijo jih lahko tudi prevelika telesna teža, večje število nosečnosti ali daljše stanje na nogah.

Kako lahko preprečim ali ublažim nastajanje krčnih žil v nosečnosti?
Čim dlje ostanite dejavni. Redna telesna vadba med nosečnostjo​​​ lahko pomaga ublažiti krčne žile. Vsak dan pojdite na kratek, a hiter sprehod, da ohranite dober pretok krvi. Ne stojte predolgo na enem mestu. Ko sedite, ne imejte prekrižanih nog. Noge imejte čez dan čim več dvignjene nad višino zadnjice. Poskrbite, da bo vaša telesna teža pod nadzorom, saj si boste hitreje povrnili prvotno postavo, zmanjšala pa se bo tudi verjetnost nastanka krvnih žil, ki se zdravijo z operacijo. Kupite hlačne nogavice ali nogavice proti krčnim žilam in jih nosite, zlasti, če potujete z letalom. To bo pomagalo pri regulaciji krvnega pretoka v vaših nogah.

Ali bodo krčne žile, ki nastanejo v nosečnosti, ostale?
Krčne žile, ki nastanejo na zunanjem spolnem organu, po porodu vedno izginejo. Krčne žile na nogah pa brez zdravljenja nikoli ne izginejo popolnoma. Tudi po rojstvu otroka še naprej nosite hlačne nogavice proti krčnim žilam, ki vam bodo pomagale pri videzu žil. Če krčne žile med nosečnostjo ostanejo in vas motijo, jih lahko pozdravi specialist za krčne žile (flebolog). Najbolje je, da se za poseg odločite šele, ko ne nameravate imeti več otrok, saj se krčne žile lahko znova pojavijo z vsako nosečnostjo.​​