Managing your emotions

Obvladanje čustev

Nihanje razpoloženja
Nihanje razpoloženja med nosečnostjo je popolnoma naraven pojav. V prvem tromesečju boste morda nekoliko nemirni in jokavi, saj se vse dogaja tako hitro. Ne skrbite, v drugem tromesečju bo vse skupaj manj grozljivo, saj se boste na nosečnost navadili. Tudi utrujeni boste manj in imeli boste več energije.

Morda vam bo koristilo, če svojim bližnjim zaupate svoje skrbi. Tudi oni bodo lažje razumeli, zakaj so vaši odzivi in vedenje drugačni od vaših običajnih.

Utrujenost med nosečnostjo
Zgodnja nosečnost ter vse z njo povezane telesne in psihične spremembe vas lahko zelo utrudijo. Utrujenost je med nosečnostjo zelo pogosta, zlasti v prvih mesecih, ko se vaš dojenček hitro razvija in se vaše telo šele navaja na nosečnost.

Da se boste lažje spopadali z nosečniško utrujenostjo, si prizadevajte, da boste čim bolj prilagodljivi, in izkoristite vsako priložnost za sproščanje ali kratek dremež. Če imate med nosečnostjo težave z izredno močno utrujenostjo, se pogovorite s svojim zdravnikom. Za več informacij o spopadanju z utrujenostjo si preberite članek o spancu med nosečnostjo.

Nosečnost in tesnoba
Verjetno vam ta trenutek po glavi roji sto in eno vprašanje. Ponujamo vam nasvete po korakih in informacije, ki jih boste potrebovali za zdravo nosečnost: od pregledov v nosečnosti do težav, kot sta jutranja slabost​ in katera živila uživati​​.

Kdaj je pravi čas, da razširite novico o nosečnosti?
Odkritje, da ste noseči, je velik dogodek. Od trenutka, ko je vaša nosečnost potrjena, boste izkusili vrsto čustev. Ker je tveganje za spontani splav v prvih nekaj mesecih dokaj veliko, se lahko odločite, da boste o veselem pričakovanju povedali le najbližjim. Če imate druge otroke, je morda pametno, da najprej izvedo oni. Mnoge ženske vesele novice ne oznanijo pred koncem prvega tromesečja, ko se nevarnost za spontani splav znatno zmanjša.

Stres v nosečnosti
Stres in nosečnost sta pogosto povezana med sabo, vendar ne pozabite, da stres v nosečnosti lahko negativno vpliva na psihično zdravje otroka. Nekatere študije kažejo, da lahko kronični stres pri materi poveča verjetnost prezgodnjega poroda in da lahko negativno vpliva na način, kako se otrok kasneje v življenju odziva na stres. Kronični stres v nosečnosti zmanjša pretok krvi v maternico, zato plod dobi manj hranil in kisika. Posledica je lahko prezgodnji porod. Kasneje v življenju lahko tak otrok trpi zaradi nihanja razpoloženja. Če imate težave s stresom, se pogovorite s svojim zdravnikom.​
​​​​​​​​