9.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

9 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle
foetus icon

Razvoj otroka v 9. tednu nosečnosti

Mišice in kosti vašega otroka se še naprej razvijajo.

pregnancy icon

Varna prehrana

Med nosečnostjo ste bolj dovzetni za okužbe, zato mora biti higiena hrane prednostna naloga.

fish icon 2

Vitamin D

Preberite, kako lahko rastočemu telesu vašega otroka zagotovite zdravo oskrbo z vitaminom D.

Razvoj otroka v 9. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 9

Kako je videti moj otrok? In kakšna je njegova velikost?

V 9. tednu nosečnosti se začnejo oblikovati otrokova usta in jezik, okušalne brbončice pa so že razvite1. Otrok zdaj meri od 2 do 3 cm od temena do trtice in je velik približno toliko kot češnja. Na tej stopnji so otrokove oči vse bolj izražene1 in nosek je že dobil prepoznavno obliko2.

Še naprej se razvijajo vsi najpomembnejši otrokovi organi, vključno z možgani, srcem, pljuči in ledvicami. Še vedno je prezgodaj, da bi z ultrazvočno preiskavo lahko določili spol otroka, lahko pa so vidni njegovi drobni premiki3, kar je znak, da so se mu začele oblikovati mišice4. Z ročno ultrazvočno napravo (dopplerjem) na vašem trebuhu lahko babica tudi prisluhne hitremu srčnemu utripu vašega otroka4.

Nosečnost v 9. tednu (prvo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Čeprav je napihnjenost v 9. tednu nosečnosti običajna, je malo verjetno, da bi bili že videti noseči ali da bi se vam že poznal nosečniški trebušček. 

Simptomi zgodnje nosečnosti v 9. tednu5

sleeping woman sofa close up

Simptomi zgodnje nosečnosti se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. V 9. tednu nosečnosti lahko opazite katerega od naslednjih simptomov nosečnosti, lahko pa simptomov sploh nimate:

Prsi se lahko povečajo in so boleče. Morda boste opazili, da vam bradavičke bolj izstopajo kot običajno in da so temnejše, saj se telo začenja pripravljati na dojenje.

V prvih 12 tednih se lahko zaradi hormonskih sprememb počutite utrujeno ali izčrpano.

Jutranja slabost v prvem trimesečju prizadene do 80 % bodočih mamic6. Pojavi se lahko kadar koli, tako podnevi kot ponoči, in sicer je lahko vse od blage slabosti do celodnevnega bruhanja.

Nosečniški hormon progesteron upočasni prebavo, kar lahko povzroči napihnjenost in vetrove7.

V zgodnjih fazah nosečnosti so rahli krči in drobna krvavitev običajni8,9. Če bolečine postanejo hude (močnejše od menstrualnih krčev) ali če krvavitev postane močna, se posvetujte z zdravnikom.

Pogosto obiskovanje stranišča je eden najpogostejših simptomov zgodnje nosečnosti, saj rastoča maternica začne pritiskati na mehur.

Količina nosečniških hormonov estrogena in progesterona se v prvih 12 tednih nosečnosti močno poveča10 in vpliva na čustveno počutje. Da se boste počutili bolje, si privoščite dovolj počitka in lahke telesne vadbe.

doctor visit

Napočil je čas, ko lahko nosečnost tudi uradno potrdite

Če od zanositve še niste obiskali zdravnika, je deveti teden pravi čas, da ga pokličete in se dogovorite za prvi pregled v nosečnosti. Čeprav novice morda še ne delite z drugimi, je pregled priložnost za podroben pogovor o vašem prenatalnem zdravju, zaradi česar se boste morda nosečnosti bolj zavedeli.

Varna prehrana za dobro zdravje

Med nosečnostjo je vaš imunski sistem naravno zavrt, kar telesu pomaga, da sprejme rastočega sopotnika11. Zaradi tega pa ste lahko bolj izpostavljeni okužbam, zato je pomembno, da ste pri pripravi in higieni hrane še posebej previdni.

Naslednja živila lahko povzročijo zastrupitev s hrano, zato se jim raje izogibajte. Če ste v dvomih o varnosti hrane, izberite varnejšo pot in hrano raje zavrzite.

banned number 1

Surova ali premalo kuhana jajca, ki nimajo oznake kakovosti, ter živila, pripravljena iz njih, kot so domača majoneza, nekatere vrste sladoleda in domači mousse;

banned number 2

Surovo pečeno in premalo toplotno obdelano meso, ribe in piščanec;

banned number 3

Tatarski biftek, suši in druga živila, ki vsebujejo surovo meso in ribe;

banned number 4

Nepasterizirano mleko, sir ali jogurt.

Živila, kupljena v trgovini, so običajno izdelana iz pasteriziranih mlečnih izdelkov, toda vseeno vedno preverite etiketo, da se prepričate. Dobro se je tudi seznaniti z drugimi živili, ki se jim morate med nosečnostjo izogibati.

Pazite na vnos vitamina D

Priporočljivo je, da med nosečnostjo vsak dan zaužijete 10 mikrogramov vitamina D12.

Najučinkovitejši način pridobivanja vitamina D je z izpostavljanjem neposredni sončni svetlobi, zlasti žarkom UVB. Vendar je zaradi geografske širine ponekod izpostavljenost sončni svetlobi nezadostna. To lahko pojasni, zakaj imajo mnoge mlade ženske nizko raven vitamina D in zakaj samo izpostavljenost kože sončnim žarkom morda ne zadostuje za podporo otroku med nosečnostjo13.

Vitamin D je prisoten v nekaterih živilih, kot so jajca in mastne ribe. Najboljši način, da se prepričate, da ga zaužijete dovolj, pa je, da ga jemljete v obliki prehranskega dopolnila z vsebnostjo 10 mcg. Nekateri prenatalni multivitaminski dodatki ga že vsebujejo, lahko pa se odločite za ločeno jemanje dodatka vitamina D.

eggs in box

Vnos vitamina D lahko povečate tudi tako, da v svojo prehrano vključite naslednja živila:

 • mastne ribe, vključno s sledom, skušo, sardinami, lososom, postrvjo (omejite vnos na 2 porciji na teden);
 • jajca – rumenjak vsebuje vitamin D;
 • obogatena živila – mleko in žita za zajtrk nekaterih blagovnih znamk imajo dodan vitamin D.

ZNANOST O VITAMINU D

Pripravilo podjetje Nutricia

Vitamin D je pomemben del vaše zdrave prehrane v nosečnosti. Ima pomembno podporno vlogo pri rasti in razvoju kosti vašega otroka, saj uravnava raven kalcija in fosfatov v njegovem telesu14. Zadostna preskrba z vitaminom D zmanjšuje tudi tveganje za pomanjkanje vitamina D pri vašem otroku.

Vitamin D, ki ga zaužijete med nosečnostjo, pomaga tudi pri ustvarjanju otrokovih osebnih zalog, ki jih bo potreboval v prvih mesecih življenja, poleg tega pa podpira tudi razvoj otrokovih kosti15.

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Če še niste obiskali zdravnika, se dogovorite za termin, da lahko začne načrtovati vaše predporodno varstvo, vključno s prvim ultrazvočnim pregledom. Oglejte si reference

 1. NHS UK. You and your baby at 9-12 weeks pregnant [Online]. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/pregnancy-weeks-9-10-11-12.aspx Page last reviewed: 17 July 2018. Next review due: 17 July 2021.
 2. Deans A. Your New Pregnancy Bible, The experts’ guide to pregnancy and early parenthood. 4th ed. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. p. 33.
 3. Curtis GB, Schuler J. Your pregnancy week by week. 7th ed. Cambridge: Fisher books, 2011. p. 129.
 4. Murkoff H, Mazel S. What to Expect When You’re Expecting. 4th ed. London: Simon & Schuster Ltd, 2009. p. 169.
 5. NHS. Signs and symptoms of pregnancy [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/signs-and-symptoms-pregnancy/ Page last reviewed: 6 October 2018. Next review due: 6 October 2021.
 6. Noel M. Lee, M.D., Gastroenterology Fellow and Sumona Saha, M.D., Assistant Professor of Medicine. Nausea and Vomiting of Pregnancy. 2011. Pub 2013. [Online] Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676933/
 7. NHS Start 4 Life. 1st trimester, week 10 [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/1st-trimester/week-ten/
 8. NHS. Vaginal bleeding in pregnancy [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vaginal-bleeding-pregnant/ Page last reviewed: 26 January 2018. Next review due: 26 January 2021.
 9. NHS. Stomach pain in pregnancy [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/stomach-pain-abdominal-cramp-pregnant/ Page last reviewed: 1 May 2018. Next review due: 1 May 2021.
 10. Claudio N. Soares and Brook Zitek. Reproductive hormone sensitivity and risk for depression across the female life cycle: A continuum of vulnerability? 2008. [Online] Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440795/
 11. NHS. Why are pregnant women at higher risk of flu complications? [Online]. Available at: www.nhs.uk/chq/Pages/3096.aspx?CategoryID=5 [Page last reviewed: 20 January 2017. Next review due: 20 January 2020.
 12. Department of Health. Report on Health and Social Subjects 41. Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom. London: TSO, 1991.
 13. Department of Health and the Food Standards Agency. National Diet and Nutrition Survey: Headline results from Years 1, 2 and 3 (combined) of the Rolling Programme (2008/2009-2010/11) [Online]. 2012. Available at: www.natcen.ac.uk/media/175123/national-diet-and-nutrition-survey-years-1-2-and-3.pdf
 14. European Union. Commission Regulation (EC) No 983/2009 of 21 October 2009 on the authorisation and refusal of authorisation of certain health claims made on food and referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health. OJ L 277 2009;3-12.
 15. NHS UK. Vitamins and nutrition in pregnancy [Online]. 2013. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vitamins-minerals-supplements-pregnant.aspx Page last reviewed: 26 January 2017. Next review due: 26 January 2020.
 16. NHS choices. How much weight will I put on during my pregnancy? [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/chq/Pages/2311.aspx?CategoryID=54 Page last reviewed: 18 October 2018. Next review due: 18 October 2021.

Zadnji pregled: 23.10.2019

Sorodni članki

Imate vprašanja o hranjenju in prehrani?

Naše babice, nutricionisti in svetovalci za hranjenje so vedno na voljo, da se pogovorimo o hranjenju vašega dojenčka. Torej, če imate vprašanje, se obrnite.

x