35. teden nosečnosti

35 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

8.mesec (3. trimesečje)

Rasti, dete, rasti

Vaš otrok je skoraj pripravljen na rojstvo in hitro raste. Vaše telo je izpostavljeno vse večjim potrebam in v 35. tednu nosečnosti lahko ugotovite, da vas pogosto muči zaprtje. Če svojo uravnoteženo prehrano obogatite z več vlakninami, boste lažje ohranjali normalno delovanje črevesja.

foetus pregnancy week 35

Razvoj otroka v 35. tednu nosečnosti

Skoraj pripravljen na rojstvo

V 35. tednu nosečnosti vaš otrok tehta približno 2,5 kg1, čeprav je to le ocena. Otroci se v tej fazi zelo razlikujejo tako po velikosti kot po teži, zato lahko tudi z ultrazvokom določimo le razpon in ne natančnega podatka2.

Gotovo pa je, da ima vaš rastoči otrok zdaj manj prostora za gibanje. Iz skrčenega fetalnega položaja, pri katerem so otrokove noge privite k prsnemu košu, se lahko še vedno premetava in premika, njegove gibe pa lahko opazite na površini trebuščka3.

Tudi vaša posteljica je zrasla in v 35. tednu tehta približno 550 g. To je več kot četrtina trenutne teže otroka in približno šestina njegove porodne teže4.

Pljuča vašega otroka so popolnoma oblikovana in pripravljena na dihanje, poleg tega pa dozoreva tudi njegov osrednji živčni sistem1. Zdaj že ima sesalni refleks5 in njegov prebavni sistem je skoraj pripravljen na življenje zunaj maternice1.

V 35. tednu se vaše telo s proizvajanjem kolostruma že pripravlja na hranjenje otroka po rojstvu.

Pripravlja se tudi vaše telo, ki že proizvaja mleko. Ko se približuje datum poroda, lahko opazite, da vam iz prsi občasno uhaja kolostrum – hranljivo prvo mleko5.

Življenjske vlaknine: ohranjanje zdravega delovanja črevesja

Vaš otrok je v 35. tednu nosečnosti veliko večji, prav tako tudi vaš trebušček, zato se lahko zgodi, da boste imeli v tej zadnji fazi nosečnosti večkrat težave z zaprtjem6.

Vključevanje živil, bogatih z vlakninami, v prehrano lahko pomaga ohranjati zdravo delovanje črevesja, pri čemer različne vrste vlaknin v prebavnem sistemu opravljajo različne funkcije. Na splošno velja, da topne vlaknine v črevesju fermentirajo, medtem ko netopne vlaknine skozi črevesje preidejo nepredelane. Postopno povečevanje zaužite količine obeh vrst vlaknin bi moralo pomagati ohraniti zdravo delovanje črevesja do konca nosečnosti.

Postopno povečevanje zaužite količine obeh vrst vlaknin bi moralo pomagati ohraniti zdravo delovanje črevesja v nosečnosti.

Ne pozabite piti veliko vode in si privoščite lahkotno telesno vadbo, na primer hojo ali jogo. Nekateri dodatki železa lahko povzročijo zaprtje, zato se, če ga jemljete, pri zdravniku pozanimajte o alternativah6,7.

Nadaljnji koraki

Vlaknine najdemo le v živilih rastlinskega izvora. Topne in netopne vlaknine se v živilih pogosto nahajajo skupaj, zato uživanje različnih živil, bogatih z vlakninami, zagotavlja dobro mešanico obeh vrst vlaknin.

Preizkusite naslednje alternative jedem, ki so bogate z vlakninami, in tako povečajte vnos vlaknin:

  • krompirjev pire zamenjajte s krompirjem v srajčki
  • pomarančni sok zamenjajte s sokom iz cele pomaranče
  • zelenjavno juho zamenjajte z zelenjavno juho s fižolom
  • piščančji kari z rižem zamenjajte za kari iz piščanca in leče z rjavim rižem

1. Deans A. Your New Pregnancy Bible, The experts’ guide to pregnancy and early parenthood. 4th ed. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. P.47.

2. Curtis GB, Schuler J. Your pregnancy week by week. 7th ed. Cambridge: Fisher books, 2011. p.495.

3. NHS UK. You and your baby at 33-36 weeks pregnant [Online]. 2015. Available at: www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/pages/pregnancy-weeks-33-34-35-36.aspx [Accessed August 2016].

4. Thompson JMD et al. Placenta weight percentile curves for singleton deliveries. 2007. BJOG; 116 (6): 715-720

5. Regan, L. Your pregnancy week by week. London: Dorling Kindersley Limited, 2013. p. 204.

6. Patient.co.uk. Common problems of pregnancy [Online]. 2013. Available at: http://patient.info/doctor/common-problems-of-pregnancy [Accessed August 2016].

7. NHS UK. Common health problems in pregnancy [Online]. 2015. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/common-pregnancy-problems.aspx#Constipation[Accessed August 2016].

Zadnji pregled: 08.09.2016

Sorodni članki

Imate vprašanja o hranjenju in prehrani?

Naše babice, nutricionisti in svetovalci za hranjenje so vedno na voljo, da se pogovorimo o hranjenju vašega dojenčka. Torej, če imate vprašanje, se obrnite.

x