19. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

19 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

5. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 19. tednu nosečnosti

Vaš otročiček še naprej pridno krepi telo.

roll mat icon

Vadba v 19. tednu

Čas je, da ugotovite, kako hormon relaksin vpliva na vadbo.

milk icon

Načini prehranjevanja in prehrana

V tem tednu bomo malce razmislili o cinku.

Razvoj otroka v 19. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 19

Kako je videti moj otrok? Kakšna je njegova velikost?

V 19. tednu nosečnosti vaš otrok od temena do trtice meri približno 15,3 cm, tehta pa približno 240 g. Po velikosti je to približno toliko kot velik paradižnik, le da je težji1.

Pri vašem otroku se zdaj razvija ena njegovih najbolj edinstvenih značilnosti: prstni odtisi. Poleg tega, da se pojavljajo prstni odtisi, mu še naprej rastejo nohti na rokah in nogah, njegove roke pa bi morale biti zdaj že sposobne trdnega oprijema2.

Pojavi se zaščitna plast, imenovana verniks, ki obda otrokovo telo, obenem pa njegove živce obda maščobna snov, imenovana mielinska ovojnica3. Tudi ta plast je zaščitna, saj izolira otrokove živce in podpira motorične nevronske povezave med njegovimi možgani in mišicami.

Zaradi mielina lahko gibi vašega otroka postanejo bolj usklajeni3. Gibi novorojenčka so običajno sunkoviti in neusklajeni, z rastjo pa nastaja vse več mielina, ki pomaga, da gibi postanejo bolj mehki in usklajeni3.

Vaš dojenček je precej napredoval, zdaj so mu že začeli nastajati stalni zobje. Ti se zvrstijo za mlečnimi zobmi, seveda pa bodo prvi mlečni zobki iz dlesni pokukali šele pri približno šestih mesecih starosti1

Nosečnost v 19. tednu (drugo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Vaša maternica se še naprej pomika navzgor in proč od medenice. Zdaj sega do popka in bo z vsakim preostalim tednom nosečnosti zrasla za centimeter višje4.

V tem času lahko pride do draženja oči, saj nosečniški hormoni lahko vplivajo na tvorbo solz5. Zaradi tega so lahko vaše oči utrujene in suhe, tako da se vam splača kupiti kapljice za oči, da vam pri tem pomagajo.

Ironično je, da se lahko zaradi nosečniških hormonov v vaših očeh nabira odvečna tekočina, ki vpliva na ukrivljenost očesnega zrkla5 in povzroča rahlo popačen vid6. Če nosite kontaktne leče, je ta sprememba še bolj očitna. Čeprav je to neprijetno, si velja zapomniti, da je ta težava začasna in bo izzvenela po porodu ali začetku dojenja, zato ne bi smela pomeniti potrebe po novih lečah.

Za manjše število žensk so lahko težave z očmi prvi znak preeklampsije7. Če preeklampsija ostane neodkrita, lahko vodi v eklampsijo, resno stanje, ki lahko ogrozi vas in vašega otroka. Če opazite spremenjen vid, se posvetujte z zdravnikom ali babico.

Simptomi nosečnosti v 19. tednu

woman forgetfulness

Spite na boku in si z blazinami podprite trebušček in morebitne boleče mišice. Poskusite tudi spati z blazino med koleni1.

Nosečnost na žalost ne izboljša odpornosti proti vaginalnim glivičnim okužbam. Če vas okužba prizadene, nosite ohlapno, bombažno spodnje perilo in se izogibajte odišavljenim milom, kopalni soli in spolnim odnosom, dokler se okužba ne pozdravi.

Še vedno lahko imate simptome zgodnje nosečnosti, vključno s potrebo po pogostih odhodih na stranišče.

Nosečniški hormon progesteron upočasni prebavo, kar lahko povzroči napihnjenost in vetrove8.

Do bolečin ob strani trebuha pride zaradi rastoče maternice (imenujemo jih tudi bolečine v okroglih materničnih vezeh). Za lajšanje teh bolečin počivajte z dvignjenimi nogami9.

Tudi to je simptom, ki lahko vztraja še od prvega trimesečja nosečnosti. Nihanje razpoloženja povzročata hormona estrogen in progesteron. Da se boste počutili bolje, si privoščite dovolj počitka in lahke telesne vadbe.

Simptomi nosečnosti v 19. tednu

active for 2 swimming

S tem ko vam raste trebušček, nekateri vaši gibi postanejo zahtevnejši. To še posebej velja za telesno vadbo, zato boste morda morali prilagoditi svojo vadbeno rutino.

Za začetek nosite dodatno težo, ki se bo še naprej povečevala, kar lahko pogojuje vrsto vadbe, ki jo lahko izvajate. Toda ali ste vedeli, da lahko na vadbo vplivajo tudi hormoni?

Hormon, ki se ustrezno imenuje relaksin, sprosti vezi in s tem pomaga pri porodu10. Na žalost pa pri tem sprosti tudi vezi, ki podpirajo hrbet, kolena in gležnje1. Zato namesto teka raje izberite hitro hojo.

Za nosečnice se priporoča 150 minut gibanja na teden11, kar je najmanj 30 minut gibanja pet dni v tednu. Z napredovanjem nosečnosti bo morda koristno prilagoditi vadbeno rutino. Dobra novica je, da so trije 10-minutni sklopi enako učinkoviti kot ena 30-minutna vadba.

Ne pozabite: ni nujno, da je vadba naporna. Prav je, da je taka, da se lahko med njo brez težav pogovarjate. Če imate težave z dihanjem, je najverjetneje prenaporna.

Pazite na vnos cinka

cheese

Od dobre preskrbe s cinkom med nosečnostjo je odvisen razvoj tkiv in DNK vašega otroka. Cink pomaga telesu pri predelavi maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov iz hrane12 in s tem pri preskrbi rastočega otroka s hranilnimi snovmi. Ta pomembni mineral skrbi tudi za vaše dobro počutje, zato je pomembno, da v svojo prehrano vključite veliko bogatih virov cinka. Ženske ga v povprečju potrebujejo približno 7 mg13 na dan.

Vaša prehrana naj vsebuje ta živila, bogata s cinkom

 • rdeče meso, kot sta govedina in jagnjetina
 • perutnina, zlasti puran
 • polnozrnati kruh in žita
 • oreščki
 • mleko, sir in jajca

ZNANOST O CINKU

Pripravilo podjetje Nutricia

Cink ima med nosečnostjo ključno vlogo pri izgradnji celic in DNK vašega otroka. Potreben je za delitev celic in rast tkiv – vaš otrok pa raste iz ene same celice v majhno osebo, sestavljeno iz bilijonov drobcenih celic. Cink je tudi ključen za normalno delovanje možganov14.

Zdrav vnos cinka v okviru uravnotežene prehrane je med nosečnostjo ključnega pomena. Med nosečnostjo potrebujete 7 mg na dan, v prvih štirih mesecih dojenja 13 mg na dan, preostali čas dojenja pa 9,5 mg na dan15.

 1. NHS START4LIFE. Week 19 – your second trimester. [ONLINE] Available at: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-19/
 2. NHS UK. You and your baby at 17 weeks pregnant [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/17-weeks-pregnant/ [Accessed December 2019]
 3. Deans A. Your New Pregnancy Bible, The experts’ guide to pregnancy and early parenthood. 4th ed. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013.
 4. Hill, M.A. 2019. Embryology Fetal Development. [Online] Available at: https://embryology.med.unsw.edu.au/embryology/index.php/Fetal_Development [Accessed December 2019]
 5. 19 weeks pregnant: advice, symptoms and what to expect. [ONLINE] Available at: https://www.motherandbaby.co.uk/pregnancy-and-birth/pregnancy/pregnancy-week-by-week/week-19-nineteen-weeks-pregnant [Accessed December 2019]
 6. WebMD Medical Reference. Pregnancy and Vision. Reviewed by Nivin Todd, MD on January 9, 2018.
 7. NHS UK. Pre-eclampsia. [ONLINE] Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pre-eclampsia/symptoms/ Page last reviewed: 7 June 2018. Next review due: 7 June 2021.
 8. NHS UK. Start4life. Week 17 – your second trimester [Online] Available at: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-17/ [Accessed December 2019]
 9. NHS UK START4LIFE. Week 15 – your second trimester. [ONLINE] Available at: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-15/ [Accessed December 2019]
 10. What is relaxin? You And Your Hormones, from the Society for Endocrinology. [ONLINE] Available at: https://www.yourhormones.info/hormones/relaxin/ Last reviewed: Mar 2018.
 11. NHS UK. Exercise in pregnancy. [ONLINE] Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pregnancy-exercise/ Page last reviewed: 14 January 2017. Next review due: 14 January 2020.
 12. 4. WHO. Zinc supplementation during pregnancy [Online]. 2013. Available at: https://www.who.int/elena/bbc/zinc_pregnancy/en/ [Accessed March 2021]
 13. NHS UK. Vitamins and minerals – others. [Online] Available at: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/others/ Page last reviewed: 3 March 2017. Next review due: 3 March 2020.
 14. British Nutrition Foundation. Nutrition and development, short and long-term consequences for health. London: Wiley Blackwell, 2013. p.157.
 15. Department of Health. Report on Health and Social Subjects 41. Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom. TSO: London, 1991.

Zadnji pregled: 13.01.2020

Sorodni članki

Imate vprašanja o hranjenju in prehrani?

Naše babice, nutricionisti in svetovalci za hranjenje so vedno na voljo, da se pogovorimo o hranjenju vašega dojenčka. Torej, če imate vprašanje, se obrnite.

x