Things-to-buy-for-your-baby

Kaj kupiti za dojenčka?

Stvari za dojenčka
Kljub temu, da je dandanes na voljo ogromno stvari za dojenčka, pa ni potrebno, da vas nakupovanje zanj zelo veliko stane. Novorojenčki potrebujejo le nekatere nujne stvari, veliko pomembnih stvari za dojenčka pa boste po rojstvu verjetno tudi dobili.
V nadaljevanju so opisane najpomembnejše potrebščine za dojenčka:

Oprema za hranjenje dojenčka
Če nameravate dojiti, boste potrebovali nekaj modrčkov za dojenje, ki se z lahkoto odpnejo. Prsne blazinice bodo popile morebitne izcedke mleka. Če si želite mleko črpati, da boste otroka lahko hranili po steklenički, vam svetujemo še nekaj dodatnih stvari, in sicer prsno črpalko, posodice za shranjevanje mleka, stekleničke, cuclje in opremo za sterilizacijo.

Previjanje
Če nameravate uporabljati pralne plenice, je za napornih prvih nekaj dni z vašim novorojenčkom vseeno priročno imeti pripravljene plenice za enkratno uporabo. Potrebovali boste previjalno podlago in toaletne potrebščine, pa tudi torbo za potrebščine za previjanje, kadar boste na poti. Če doma še nimate primerne površine za preoblačenje, je za ta namen lahko priročna previjalna miza. Previjanje v višini pasu je mnogo prijaznejše do vaše hrbtenice kot pa sklanjanje.

Oblačila za dojenčka
Seveda boste želeli, da bo vašemu dojenčku toplo in udobno, zato poskrbite, da bo za pogosto preoblačenje na voljo dovolj oblačil za novorojenčka. Vseeno pa upoštevajte, da bo vaš dojenček hitro rasel, zato bo potreboval le nekaj kosov istega oblačila.
Najpomembnejše: vsaj po 6 bodijev in majčk, nekaj zgornjih delov z zaponko za lažjo menjavo plenic, dva ali trije brezrokavniki, nogavičke in kapica. Pri izbiri oblačil se je treba poleg tega orientirati tudi po podnebju oziroma letnem času. Za zaščito oblačil pred polivanjem in curljanjem si mnoge matere kupijo bombažne tetra plenice.

Spanje
Prvih nekaj tednov je za spanje vašega dojenčka najboljša prenosna Mojzesova košara ali košara za voziček, saj ga lahko imate poleg sebe, ko spi. Mehka posteljnina za dojenčka bo poskrbela za njegovo udobje, otroška varuška in sobni termometer za otroško sobo​ pa bosta pomirila vas.

Kopanje in umivanje
Nekateri starši kupijo kopalno banjico za dojenčka, vendar pa zadostuje tudi navadna banjica za pomivanje posode. Običajna mila in šamponi so pogosto premočni za nežno kožo vašega dojenčka. Mnogo nežnejša so sredstva, izdelana posebej za dojenčke.

Avto sedeži
Pred dojenčkovim prvim potovanjem z avtomobilom boste morali imeti pripravljen in v skladu s proizvajalčevimi navodili nameščen avto sedež. Zadnji sedež vašega avtomobila je najvarnejši za vašega dojenčka in tudi edino mesto, kjer lahko potuje, če so v avtu vgrajene zračne blazine. Nakupa rabljenega avto sedeža ne priporočamo, saj v primeru, da je bil kdaj udeležen pri prometni nesreči, morda ne bo nudil zadostne zaščite.

Otroški vozički
Ko izbirate otroški voziček, je običajno za vsako denarnico na izbiro veliko možnosti. Pri izbiri je treba upoštevati različne dejavnike. Ali vašemu dojenčku omogoča, da leži popolnoma vodoravno, in tako ščiti njegovo hrbtenico? Ali se ga da z lahkoto prilagoditi? Ali je udoben za uporabo? Ali ima prostor za shranjevanje torbe s potrebščinami in drugih stvari? Ali je primeren za kraj, kjer živite – za ceste, teren?

Ekološke zamisli, prijazne do vaše denarnice
Morda imajo prijatelji in domači veliko komajda rabljenih oblačil za dojenčke in drugih stvari, ki jih boste potrebovali le za kratek čas. S seznamom stvari, ki jih potrebujete, jim lahko namignete, kaj vam lahko dajo ali kupijo za dojenčka.

Povezane vsebine