Working-whilst-pregnant

Delo v nosečnosti

Delo med nosečnostjo
Za najbolj zaposlene bodoče matere na delovnem mestu je misel, da si bodo vzele čas za vzpostavljanje vezi s svojim bodočim dojenčkom in skrb zanj, neverjetno razburljiva. Dobra novica je, da običajno obstaja neka oblika pravice do porodniškega dopusta, ki jo lahko izkoristite in si tako ob koncu nosečnosti in v prvih tednih ali mesecih po rojstvu ta čas tudi zagotovite.

Prednosti porodniškega dopusta
Matere so ob rojstvu otroka​ duhovno in telesno izčrpane, zato vsaka potrebuje čas in veliko počitka, da si opomore. V tistih prvih nekaj tednih, ko se s svojim dojenčkom spoznavata, se morate veliko naučiti. Plačan porodniški dopust vam omogoča, da se osredotočite izključno na to, da boste odlična mama, poleg tega pa imate dragocen čas za vzpostavljanje vezi s svojim novorojenčkom. Izkoristite to, dokler lahko.

Vaše delovno okolje
Morda se boste morali pogovoriti s svojim delodajalcem, da vas bo seznanil z dolžnostmi in predpisi, ki jih ima do vas in vašega dela med nosečnostjo in za čas dojenja po rojstvu.

Odsotnost zaradi pregledov pred porodom
Seveda boste imeli skozi celotno nosečnost kar nekaj pregledov pred porodom in v primeru, da bodo ti potekali med delovnim časom, si boste morali za ta namen verjetno vzeti dopust. Morda bodo potrebni tudi ultrazvočni pregledi in ure sproščanja, ki vam jih svetuje vaš zdravnik ali zdravstveni delavec.
​​​​​

Povezane vsebine