Foods-to-avoid-during-pregnancy

Neprimerna hrana med nosečnostjo

Čemu se v nosečnosti izogibati?
Med nosečnostjo je zelo priporočljivo pojesti veliko zdravih in hranljivih živil. Nekaterim živilom pa se je treba med nosečnostjo izogniti, saj lahko vašemu rastočemu dojenčku povzročijo težave, čeprav so mnoga med njimi koristna.

Dobro je poznati spodnji seznam živil, ki se jim je treba v času nosečnosti izogniti. Najbolje, da jih ne uživate do konca nosečnosti, lahko pa jih ponovno uživate po rojstvu vašega dojenčka.

  • Surova in premalo toplotno obdelana jajca in živila, ki so pripravljena iz njih, kot so domače kreme in sladoled. Jajca naj bodo trdo kuhana.
  • Premalo toplotno obdelano meso in ribe. Pri ribah in mesu po toplotni obdelavi ne sme ostati nič rožnatega.
  • Surove ribe – torej odpade suši, prekajen losos ali ostrige.
  • Surovo ali prekajeno meso, kot je tatarski biftek ali parmska šunka.
  • Mleko, jogurt in sir, ki niso pasterizirani, vključno z mehkimi siri, kot so brie, kamembert in siri z modrimi ali podobnimi žlahtnimi plesnimi. Pasterizirani siri, kot so cheddar, dvojni gloucester in kremni sir ali skuta so v redu, vendar pa zaradi previdnostnih ukrepov na nalepki vedno preverite, ali so pasterizirani.
  • Pripravljena živila, kot je krompirjeva ali zeljna solata, ki so potencialni vir listerije. Te solate so pripravljene z majonezo, ki lahko vsebuje surova jajca.
  • Mečarica, jadrovnica in morski pes lahko vsebujejo nevarne količine živega srebra, ki lahko poškoduje razvijajoči se živčni sistem vašega dojenčka. Tudi tuna vsebuje živo srebro, zato tedensko ne pojejte več kot štiri srednje velike pločevinke (140 g odcejene teže na pločevinko) ali dva sveža zrezka (do 170 g surove teže na zrezek).
  • Jetrom in izdelkom iz jeter, kot je jetrna pašteta, se je najbolje v celoti izogniti, saj vsebujejo prekomerne količine vitamina A, ki je lahko v velikih količinah škodljiv za vašega dojenčka.

Alkohol med nosečnostjo
Manj alkohola boste spili, bolje bo za vas in vašega dojenčka. Prekomerno uživanje alkohola med nosečnostjo lahko resno vpliva na razvoj vašega dojenčka. Ko pijete alkohol, ga skozi placento prejema tudi vaš dojenček, zato se mu je med nosečnostjo najbolje izogniti.

Higiena živil med nosečnostjo
Ključna je varna priprava hrane. Pred in po pripravi hrane si vedno umijte roke in temeljito očistite zelenjavo.
​​​​​​​​​