Natural-delivery-or-ceasarian-section

Različni načini poroda

Vaše možnosti v zvezi s porodom
V tretjem tromesečju se morate z izbranim ginekologom ali zdravstvenim delavcem posvetovati o tem, ali je za vas bolj primeren naravni porod ali porod s carskim rezom. Tudi, če izberete naravni porod, je včasih zaradi zdravstvenih razlogov nujen porod s carskim rezom. V nadaljevanju sta opisana oba načina.

Vaginalni porod v primerjavi s porodom s carskim rezom
Če je bila vaša nosečnost zdrava in nezapletena, bo vaš zdravstveni delavec verjetno predlagal vaginalni porod v porodnišnici ali doma s pomočjo babice. Vaginalni porod ima številne prednosti:
  • hitrejše okrevanje mamice, ki pozitivno vpliva na dojenje​​​ in vzpostavljanje vezi z dojenčkom;
  • če se odločite za naravni vaginalni porod brez uporabe zdravil, boste lažje rodili brez pomoči in vaš dojenček bo takoj po rojstvu bolj pozoren;
  • če že imate enega ali več otrok, je večja verjetnost, da bodo naslednji porodi vaginalni;
  • vaginalni porod krepi imunski sistem vašega dojenčka;
  • porod je cenejši, saj ni stroškov za kirurga in anesteziologa.
Včasih pa kljub najboljšim namenom vaginalni porod zaradi zdravstvenih težav mamice ali dojenčka morda ni mogoč, zato je pomembno, da ste prilagodljivi in imate po potrebi pripravljen rezervni porodni načrt. Glavni cilj je, da ostaneta zdrava oba, mamica in otrok.

Kaj je porod s carskim rezom?
Pri porodu s carskim rezom se vaš dojenček rodi skozi odprtino, ki jo kirurg zareže na dnu trebuha. Običajno dobite anestetik, ki vas omrtviči od pasu navzdol in ga imenujemo epiduralna analgezija. Na ta način med porodom ostanete budni in začnete takoj po rojstvu vzpostavljati vez s svojim otrokom. Prereže se tudi maternica, da lahko kirurg dojenčka vzame iz nje. Čeprav celoten postopek traja približno 45 minut, pa sam porod traja le približno 5 minut.

Okrevanje po porodu s carskim rezom
Po porodu s carskim rezom ostanete v porodnišnici še približno teden dni. Tako lahko zdravstveno osebje spremlja, ali se rane pravilno celijo, in poskrbi, da ne pride do zapletov. Po potrebi lahko dobite protibolečinska sredstva, spodbujali pa vas bodo tudi, da čim prej vstanete in se gibljete. S tem boste izboljšali krvni obtok, zato se bo vaše telo hitreje pozdravilo. Čez nekaj dni odstranijo šive in čeprav bo na spodnjem delu trebuha ostala brazgotina, bo ta s časom manj opazna.
​​​

Povezane vsebine