Preparing-for-birth

Priprava na porod

Izbira spremljevalca pri porodu
Nič nenavadnega ni, če ste ob misli na porod nervozni. Na vašo izkušnjo poroda lahko pomembno vpliva prisotnost vašega spremljevalca. Torej si vzemite čas in premislite o tem, kdo bi bil pravi spremljevalec pri porodu, ki vas pomirja in podpira.

Kako se pripraviti na rojstvo otroka
Naravni porod? Porod v vodi? Porod v porodnišnici? Zdaj je čas za premislek o pisanju porodnega načrta. Ne glede na to kakšen porod imate v mislih, je dobro imeti pisni porodni načrt. Priporočeno je, da s spremljevalcem pri porodu in zdravstvenim delavcem podrobno raziščete možnosti, ki jih imate na izbiro, in se o njih pogovorite, da boste ob začetku popadkov bolje pripravljeni. Toda ne pozabite, da se lahko stvari v zadnjem trenutku spremenijo, zato morate biti po potrebi pripravljeni tudi na spremembo porodnega načrta!

Prav tako je dobro, da v okviru priprav na porod obiščete porodnišnico oziroma kraj, kjer boste rodili (če ne boste rodili doma). Priporočamo, da se seznanite s krajem, kjer se bo vse dogajalo.

Pregledi v nosečnosti
Pri nosečnostih brez težav se lahko pregledi pred porodom​ od 36. tedna nosečnosti opravljajo na vsaka dva tedna. Na teh pregledih zdravstveni delavec preveri velikost in višino vaše maternice ter se tako prepriča, ali otrok primerno raste. Izmerijo tudi vaš krvni tlak in opravijo teste urina za krvni sladkor in beljakovine ter znake morebitne okužbe.

Ker se približuje rok poroda, se preveri tudi položaj vašega dojenčka. Če je vaš dojenček na primer obrnjen z ritko navzdol (medenična vstava), boste morda naročeni na pregled pri porodničarju. Če vaš dojenček ostane v medenični vstavi tudi po 35. tednu, imate na izbiro carski rez ali možnost poskusa zunanjega obrata. Pri slednjem gre za ročno obračanje zarodka v maternici. Malo verjetno je, da se bo dojenček obrnil sam, zato se boste morali o svojih željah pogovoriti z izbranim ginekologom. Kljub vsemu pa bo moral pri porodu na koncu odločati zdravstveni delavec in izbrati najboljšo možnost za vašega dojenčka.

Kako se vaše telo pripravlja na porod
Na zadnji stopnji nosečnosti se vaš dojenček v pripravah na rojstvo pomakne proti medenici in tako maternica manj pritiska na trebušno prepono, kar nekoliko olajša dihanje. Vendar pa maternica zdaj bolj pritiska na mehur in morda boste morali zelo pogosto na stranišče.

Bodite potrpežljivi
Morda se zdi, da se zadnji tedni nosečnosti vlečejo v neskončnost. Ne pozabite, da je rok poroda le približna ocena, saj se lahko porod začne tudi 14 dni prej ali kasneje. Dejansko se le približno 5 % dojenčkov rodi na rok poroda.

Če nosečnost traja že dovolj dolgo, lahko vaš izbrani ginekolog predlaga umetno sprožitev poroda. Nekatere ženske menijo, da je umetna sprožitev dobrodošla, druge pa se ji želijo izogniti. Zaradi tega je dobro, da o svojih željah obvestite zdravstveno osebje, ki bo sodelovalo pri porodu, lahko pa jih vključite tudi v porodni načrt. Če se vaš dojenček ne rodi do 40. tedna, bo o tem obveščen vaš izbrani ginekolog. Ta lahko določi datum za sprožitev, ki pa se odpove, če se dojenček rodi prej. Običajno se porod sproži le malo pred 42. tednom nosečnosti.

Povezane vsebine