Everything-you-want-to-know-about-labor

Vse, kar ste želeli vedeti o porodnih popadkih

Porodne dobe in rojstvo otroka
Porod pri prvorodkah traja povprečno približno 12 do 15 ur, čeprav lahko traja tudi dlje ali pa se konča le nekaj ur po začetku porodnih popadkov. Naslednji porodi so običajno mnogo krajši, in sicer trajajo približno 8 ur. 

Porod je razdeljen na tri dobe:

Prva porodna doba
Za to porodno dobo je značilno, da je najdaljša, saj se maternični vrat postopoma odpira in tako dojenčku omogoča potovanje po porodnem kanalu navzdol. Pri tem se spremljata srčni utrip vašega dojenčka in tako varno napredovanje poroda. Če vam še ni odtekla voda (iz posteljice odteče amnijska tekočina) porodničar ali babica ročno predre plodove ovoje. Ko se dojenček prestavi v porodni kanal in začutite močno potrebo po pritiskanju, se je začela druga porodna doba.

Druga porodna doba
Ko potiskate, poiščite položaj, ki vam najbolj ustreza. Običajno pomaga, če klečite, čepite ali ste na vseh štirih, saj vam pri rojstvu pomaga sila težnosti. V splošnem velja, da je treba ob vsakem popadku globoko vdihniti in potisniti, vmes pa počivati in tako varčevati z energijo. Ko se pokaže polovica dojenčkove glave, vam bodo naročili, da pritiskate nežneje in se tako v čim večji meri izognete raztrganinam. Ko se pojavi cela glavica, se zelo kmalu porodi še telo. Nato se prereže popkovnica in končno lahko za kratek čas držite v naročju svojega dojenčka, ki ga potem odnesejo ter očistijo, stehtajo, izmerijo in preverijo njegovo zdravstveno stanje.

Tretja porodna doba
Morda vas bo tako prevzelo veselje ob pogledu na novorojenčka, da boste pozabili na tretjo porodno dobo, v kateri se porodi še posteljica. To lahko traja do eno uro in čutili boste popadke, ki pa ne bodo tako močni kot v prvih dveh porodnih dobah. Vaš porodničar ali babica posteljico pregleda in tako preveri, ali se je porodila v celoti. Potem lahko počivate in si opomorete ter začnete spoznavati novo majhno bitje v svojem življenju.​
​​​

Povezane vsebine