Hrana in prigrizki za čas poroda

Moč za pritiskanje

Katere prigrizke spakirati?

Porod zahteva veliko energije, zato je dobro, da imate pri roki prigrizke, ki vas bodo okrepili. Preberite, kaj morate upoštevati pri pakiranju prigrizkov v torbo za porodnišnico in kako ohraniti dobro hidracijo med porodom.

Prigrizki za čas med porodom in po njem

Ne glede na to, kje nameravate roditi, je koristno imeti pri roki prigrizke za primer, da boste med porodom želeli jesti, po porodu pa si boste opomogli s potrebnimi hranilnimi snovmi in kalorijami.

Če boste rodili v porodnišnici, na kontrolni seznam torbe za porodnišnico dodajte različne hranljive prigrizke, da se vam ne bo treba zanašati na to, da bi kaj prigriznili v okrepčevalnici, ali biti omejeni na pogosto nezdrave možnosti v prodajnih avtomatih. Če si doma pripravite izbrano hrano, si lahko s partnerjem v zgodnjih fazah poroda in po rojstvu otroka preprosto privoščita zdrav prigrizek.

Prehrana v času poroda

Med porodom porabimo ogromno energije. Tako kot pri vseh drugih vzdržljivostnih dogodkih tudi pri porodu telo potrebuje zadostno količino hranil, da zdrži z njim povezane napore.

Če ženske med porodom ne dobijo ustreznih hranil, lahko pride do stanja, imenovanega ketoza1. Telo lahko energijo črpa iz maščobnih zalog, pri čemer se pojavijo simptomi, kot so slabost in glavoboli, ki so lahko tudi znak izčrpanosti.

Študije kažejo, da lahko ustrezna prehrana med porodom poleg tega, da pomaga premostiti obdobja utrujenosti, pomaga zmanjšati tveganje za nastanek ketoze1. Že majhna količina hrane, kot je požirek soka ali izotonični napitek, lahko pomaga pri ohranjanju moči2.

Hrana za čas med porodom in po njem

Porod zahteva veliko energije, zato je dobro, da imate pri roki prigrizke, ki vas bodo okrepili.

cut up apples 1

Priprava hrane za porod in prve dni materinstva

Porod je nepredvidljiv, a prvi porod je pogosto dolg, včasih traja 24 ur ali več. Če boste rodili v porodnišnici, boste tam morda dlje, kot ste pričakovali. Če se dobro pripravite in imate veliko različnih prigrizkov, boste imeli vse, kar potrebujete, če boste med porodom želeli nekaj pojesti ali za prvih nekaj dni dojenja, če boste v porodnišnici ostali dlje časa.

Na kaj morate biti pozorni pri uživanju hrane pred porodom, med njim in po njem:

 • Če boste jedli malo in pogosto, boste ohranjali energijo.
 • Idealne so porcije velikosti enega grižljaja.
 • Hrana z visoko vsebnostjo sladkorja daje kratkotrajen naval energije. Namesto tega izberite polnovredne ogljikove hidrate, ki se sproščajo počasneje.
 • Če jeste večje količine prigrizkov ali obrokov, vam lahko postane slabo.
 • Jejte, ko začutite lakoto, in ne čakajte na poznejši čas.
 • Če obstaja verjetnost poroda s carskim rezom, vas bodo verjetno prosili, da ne jeste in ne pijete.
 • Tudi vaš partner bo verjetno potreboval prigrizek in gotovo ne želite, da bi vas zapustil in šel iskat hrano. Spakirajte veliko.
 • Pri hrani med porodom ni pravilnega ali napačnega ravnanja, zato prisluhnite svojemu telesu in se ustrezno odzovite. Nekatere raziskave kažejo, da med mamicami, ki so se odločile jesti, in tistimi, ki niso, ni razlik v dolžini poroda ali številu zapletov3.

Voda in izotonični napitki za porod

Kot verjetno predvidevate, je porod opravilo, ki zažeja. Pomembno je, da redno pijete, da nadomestite z znojem izgubljene tekočine in se izognete dehidraciji.

Vodo je dobro piti ves čas poroda. V poznejših fazah poroda vam lahko izotonični napitek pomaga zagotoviti kalorije, če vam ni do hrane.

Izogibajte se gaziranim pijačam, ki sicer dajejo energijo, vendar lahko povzročijo slabost in bruhanje.

NASLEDNJI KORAKI

V torbo za porodnišnico spakirajte nekaj naslednjih živil ali pa jih imejte na zalogi doma, da bodo na voljo, ko se bo porod začel:

 • banane in drugo sveže sadje
 • polnozrnati kruh in zdravi nadevi za sendviče, kot so piščanec, puran in banana
 • polnovredni piškoti/krekerji/energijske ploščice
 • grisini
 • mešanica suhega sadja in oreščkov
 • steklenica vode
 • izotonični športni napitek

 1. Toohill J et al. Interventions for ketosis during labour. Cochrane Database Syst Rev 2008;(3).
 2. Kubli M et al. An evaluation of isotonic “sports drinks” during labour. Anesth Analg 2002;94(2):404-408
 3. O’Sullivan GI. Effect of food intake during labour on obstetric outcome: randomised controlled trial. BMJ 2009;24:338.

Sorodni članki

Imate vprašanja o hranjenju in prehrani?

Naše babice, nutricionisti in svetovalci za hranjenje so vedno na voljo, da se pogovorimo o hranjenju vašega dojenčka. Torej, če imate vprašanje, se obrnite.

x