Learning-through-play

Otroci se učijo skozi igro

Kako se otroci učijo skozi igro?
Vsi vemo, da je igranje zelo zabavno, zato je to najbolj učinkovit način za učenje vašega otroka. Otroci se skozi igro opremijo s pomembnimi življenjskimi veščinami, ki jih bodo potrebovali, ko odrastejo. Svojega otroka lahko pri tem spodbujate z učnimi aktivnostmi za malčke.

Otroci za rast in razvoj seveda potrebujejo čas in pozornost osebe, ki se z njimi rada igra. Če vam torej primanjkuje časa, med zabavne aktivnosti za malčke spada tudi to, da svojega malčka vključite v svoje aktivnosti – tudi v hišna opravila!

Kako se bodo malčki igrali?
Na začetku se bo vaš malček verjetno igral sam. To ni nič neobičajnega. Tudi v družbi drugih otrok se lahko vaš malček preprosto igra sam. Z drugimi se začnejo sporazumevati okoli drugega leta starosti.

Na tej stopnji je igra pogosto aktivna in morda boste le s težavo sledili, saj bo imel vaš otrok ogromno energije in navdušenja za nove igre.

Vključevanje malčkov
12 mesecev
Vaš malček verjetno začenja s prvimi koraki. Čeprav ni popolnoma mobilen, ga lahko spodbudite z vrsto učnih iger za malčke. Izberite igrače za hojo, ki so stabilne in nudijo dobro podporo.

15 mesecev
Do te starosti začne vaš malček razvijati motorične veščine. Majhni in točni gibi palca, prsta, roke in zapestja so pomembni, ker podpirajo druge bistvene telesne in umske sposobnosti. Začnite z zlaganjem kock in videli boste, kakšen je napredek. Prav tako mu lahko daste možnost, da se preizkusi pri umetniških aktivnostih za malčke ali preprostih nalogah, kot je oblačenje (lahko se na primer uči zapenjati velike gumbe). Pri zajtrku lahko spodbujate neodvisnost tako, da mu ponudite lopatico, kos toasta in nekaj marmelade ter mu tako dovolite, da si sam pripravi zajtrk.

18 mesecev
Pri tej starosti se lahko vaš malček nauči metati in brcati žogo. Pokažete mu lahko tudi, kako se žogo ulovi. Začnite počasi in kmalu se bo navadil ritma. Ko vaš otrok napreduje, ga lahko spodbudite, da bo žogo brcal in lovil, pomagate mu lahko razumeti navodila in jim slediti.

24 mesecev
Vaš malček je tako zelo aktiven, da potrebuje dodatne hranilne snovi, kar pa je včasih težko zagotoviti samo s hrano. Nadaljevalno mleko za otroke po 1. letu starosti je bilo razvito posebej z namenom, da vašega malčka podpre od znotraj. Zagotoviti lahko pomaga ključne hranilne snovi, ki jih za uravnoteženo prehrano potrebuje vaš rastoči malček.​

Povezane vsebine