Learning-to-walk

Učenje hoje

Prvi koraki vašega dojenčka
Mnogi starši si prve korake svojega otroka zapomnijo do konca življenja, a to ne pomeni, da je za dosego tega mejnika potreben kakršen koli pritisk. Sprostite se in z nekoliko nežne spodbude se bo vaš otrok razvijal s svojim tempom.

Stopnje razvoja pri hoji malčka
Obdobje, ko dojenček hodi, se običajno začne med 9. in 12. mesecem starosti. Preden bo vaš dojenček shodil, bo morda pokazal, da se pripravlja na to naslednjo stopnjo razvoja. Med takšnimi pokazatelji so lahko dvigovanje s tal, guganje na trebuhu, dvigovanje v sedeč položaj, premikanje po zadnjici ali pa plazenje po vseh štirih. Že plazenje samo po sebi je mejnik. Mnogi otroci vadijo tudi vstajanje s tem, da se povlečejo v stoječ položaj, in hojo ob robu mize, za katero se držijo, ali pa hojo, ko lovijo ravnotežje s pomočjo enega od staršev.

Pri starosti 10–18 mesecev bi moral biti vaš otrok dovolj samozavesten za samostojno hojo. Če je vaš otrok med tistimi, ki shodijo pozneje, to najverjetneje ne bi smel biti razlog za zaskrbljenost. Zapomnite si, da otroci nimajo enakih urnikov, zato se starost, ko dosežejo ta mejnik, med vrstniki razlikuje. Če vas skrbi hoja vašega otroka, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

Pomoč vašemu malčku pri hoji
Ko se vaš malček uči stati, morda potrebuje nekaj pomoči pri ponovnem usedanju. Ko ga poberete ali mu nudite podporo, mu pokažite, kako pokrčiti kolena, da se bo lahko usedel brez padca. Vaš dojenček bo zagotovo nepričakovano padel, zato poskrbite za njegovo varnost z mehkim okoljem, kjer bo vadil svoje nove veščine. Dojenčka začnite spodbujati k hoji tako, da stojite ali klečite pred njim in proti njemu iztegujete roke. Otroka lahko pripravite tudi do uporabe igrače, ki jo med hojo poriva pred seboj. Izberite sprehajalce oziroma hoduljice, ki so stabilne in imajo široko podnožje.

Obutev za malčke uvedite šele, ko se vaš malček nauči hoditi po različnih površinah. Hoja z bosimi nogami lahko pripomore k izboljšanju ravnotežja in koordinacije. Ko bo že dobro hodil, svojemu otroku poiščite stabilno in udobno obutev za malčke.​​

Povezane vsebine