Toddler-development

Malčkov razvoj

Razvojni mejniki vašega malčka
Ko vaš dojenček postaja malček, je vsak njegov dan poln novih izkušenj:spoznava nove prijatelje v vrtcu, uživa raznolika živila, uči se hoje, govora in igre.

Stopnje razvoja pri malčku
Od 12. meseca starosti naprej razvoj možganov pri malčkih izredno hitro napreduje. Spremljanje kognitivnega razvoja pri otrocih nas navdaja z zadovoljstvom. Spremembe, ki se dogajajo v možganih vašega malčka, prinesejo tiste prve magične korake in besede. V tem članku je pojasnjeno, kako lahko pomagate pri njihovi telesni in čustveni rasti in jo spodbujate. Ne pozabite pa, da vsak malček napreduje s svojim tempom in zato je vsak tako edinstven.

Telesni razvoj pri malčkih
V malčkov razvoj je vključeno njegovo početje, način raziskovanja, govora in učenja. Prvi korak vašega malčka je eden daleč najpomembnejših mejnikov v njegovem razvoju. V nekem trenutku stoji ali se dviguje, kmalu zatem pa že hodi po sobi. Ker se malčki med seboj razlikujejo, prava starost, pri kateri bi otrok moral shoditi, ne obstaja. Večina shodi med 11. in 14. mesecem starosti, nekateri mnogo prej, drugi pa šele pri 17 mesecih. Spodbujajte svojega malčka, vendar mu dovolite, danapreduje s svojim tempom. Ko bo vaš malček dovolj samozavesten in bo imel dovolj ravnotežja, boste ugotovili, da mu težko sledite, saj se tako hitro giblje!

Je vaš malček desničar ali levičar?
Ko se približuje malčkov drugi rojstni dan, postaja vedno bolj jasno, ali je desničar ali levičar. Levičarji so dokaj redki, saj jih je med odraslimi le 7–10 %. Vaš malček bo stran, ki je bolje razvita, uporabljal za čečkanje, brcanje žoge in hranjenje. Roko, ki jo raje izbere, bo z malo pomoči lahko uporabljal celo za umivanje zob.

Razvoj samozavedanja
Z razvojem možganov se vašemu malčku razvijajo tudi čustva. Z omejenim besednim zakladom še vedno ne more izraziti ali povedati svojih želja. Posledičnoso v obdobju od 12. do 18. meseca starosti pogosti izpadi vzkipljivosti in ognjevitosti. To je tudi čas, ko se malček začne bolj zavedati samega sebe – morda boste opazili, da začne pogosto uporabljati besedo „jaz“ in „meni“. Zaradi nerazumevanja pojma osebne rabe malček zelo pogosto kriči „moje“, ko izbira ali grabi igrače.

Povečane komunikacijske sposobnosti
Pri starosti približno 12 mesecev zna vaš malček uporabljati mogoče 1 do 5 besed. Do 14. meseca je lahko takšnih besed že 20. Kadarsvojega malčka vzgajate v dvojezičnem gospodinjstvu, se število besed, ki jih zna povedati, razporedi po obeh jezikih. Ne skrbite, če vaš malček uporablja manj besed, saj razume mnogo več, kot zna povedati.

Ko bo začel uporabljati po več besed skupaj, bodo te besedne kombinacije še vedno precej preproste. Na primer, ko bo želel, da se igrate z njim, bo rekel „mama igraj“. Najverjetneje se vam bo želel pridružiti tudi pri petju uspavank in pesmic, zato le obnovite znanje svojih najljubših pesmic iz otroštva.

Vsak dan se nauči več
S kognitivnim razvojem se otroci vedno bolj zavedajo dogajanja okoli sebe, obenem pa postaja vedno močnejša tudi želja po samouveljavljanju. Zaradi tega je zelo pametno, da svojemu malčku dovolite sprejemati odločitve. Naj sam izbere, kaj bo oblekel ali katere učne aktivnosti za malčke si bo izbral. Lahko pa mu tudi pomagate pri urjenju novih koordinacijskih spretnosti, in sicer s hojo v različne smeri – bočno, nazaj, naprej – pa tudi s tekom in skakanjem.

Pri tem ne pozabite na uporabo obrazne mimike in barvitega jezika. Vaš malček se uči s posnemanjem na načine, ki jih sploh ne bi pričakovali, in prav presenetljivo je, kaj vse lahko ponovi.

Doseganje prehranskega ravnovesja
Potrebe vašega malčka po hranilnih snoveh se precej razlikujejo od naših. Kljub temu, da je njegov trebušček vsaj trikrat manjši od vašega, potrebuje trikrat več energije, kar pomeni, da vsak grižljaj šteje. 3 majhni uravnoteženi obroki za malčkana dan z rednimi vmesnimi hranljivimi prigrizki bi morali zagotoviti pravo ravnovesje energije in hranilnih snovi, kar pa je težko doseči popolnoma vsak dan. Mnogo mamictako svoje malčke hrani z nadaljevalnimmlekomza otroke po 1. letu starosti (nadaljevalno mlečno formulo).​
​​​

Povezane vsebine