Železo za malčke

Živila z visoko vsebnostjo železa
Železo je pomembna hranilna snov, udeležena pri razvoju možganov in zdravi rasti. Železo je nujno za tvorjenje hemoglobina v krvi, ki omogoča prenašanje potrebnega kisika po telesu.

V njegovo vsakodnevno prehrano poskusite vključiti čim več živil, ki vsebujejo veliko železa. Železo iz živil, kot so ribe in rdeče meso, telo najlažje absorbira. Najbolje bi bilo, če bi uravnotežena prehrana malčkov vključevala vsaj eno porcijo mesa ali ribe na dan. Med drugimi viri železa so jajca, polnozrnat kruh, leča, fižol, temno zelena listnata zelenjava in nekatere vrste nadaljevalnega mleka, ki vsebujejo železo. Če svojega malčka hranite z vegetarijansko prehrano, bi mu morali vsaj dvakrat na dan postreči z alternativnimi viri železa.

Viri železa:
  • 1 žlica špinače 0,6 mg
  • 1 žlica pečenega fižola 0,6 mg
  • 20 g piščančjih prsi 0,1 mg
  • 20 g mlete govedine 0,5 mg
  • 1 srednje velika rezina polnozrnatega kruha 0,9 mg
  • 1 žlica leče 1 mg
  • 1 trdo kuhano jajce 1 mg
Zagotavljanje dovolj velikih količin železa
V starostni skupini 1–3 let je pogosto pomanjkanja železa. Pomanjkanje železa pri malčkih lahko povežemo z nemirnostjo ob hranjenju, in sicer se lahko pojavi, če vaš malček ne poje dovolj raznolikih živil. Vseeno pa je lahko zagotavljanje priporočene količine železa kljub raznoliki prehrani malčka pravi podvig. Zato smo razvili nadaljevalno mleko Aptamil. To mleko vsebuje mnogo več železa kot kravje mleko in tudi našo edinstveno mešanico prebiotikov scGOS/lcFOS, ki pomagajo podpreti vašega malčka od znotraj.

Telesu pri absorpciji železa pomaga vitamin C, ki ga najdemo v agrumih, vključno s pomarančami in kivijem, ter v nekaterih vrstah zelenjave, npr. papriki. Če otroku sadje ponudite kot sladico ali v obliki razredčenega in nesladkanega sadnega soka, lahko na dober način povečate absorpcijo železa iz zelenjavno-krompirjevega (žitnega), zelenjavno-krompirjevega-mesnega ali mlečno-žitnega obroka.
​​