Suitable-drink-for-toddlers

Primerna pijača za vašega malčka

Zdrava pijača za malčke
Zdrave pijače so pomembne za malčkovo zdravje. Z rednim uživanjem tekočin preprečite dehidracijo pri otroku, zato si vsak dan prizadevajte, da spije dovolj tekočine (potreba po tekočini se še poveča v vročem vremenu ali ob povišani telesni temperaturi).
  • Voda in mleko za malčke​​ sta najboljši pijači ob obrokih in med njimi, saj sta najbolj prijazni do zob. Malčku čez dan redno ponujajte vodo.
  • Nesladkan 100-odstotni sadni sok je dober vir vitamina C. Da bodo malčkovi zobje ostali močni in zdravi, ga razredčite z vodo v razmerju 1 proti 4–5.
  • Sadni in predelani sokovi niso primerni, saj vsebujejo veliko sladkorja in so kisli, kar škoduje malčkovim zobem. Sokovi brez sladkorja vsebujejo umetna sladila in niso priporočeni za majhne otroke.
  • Neprimerne so gazirane pijače, saj so kisle in vsebujejo veliko sladkorja ali pa umetnih sladil, ki lahko poškodujejo malčkove zobe in vsebujejo zelo malo hranil.
  • Malčku ne dajajte čaja ali kave, ker nista primerna za majhne otroke, saj lahko vsebujeta kofein, ki je poživilo, in tanine, ki zavirajo absorpcijo železa.

Po dopolnjenem 1 letu malčka spodbujajte, naj pije iz kozarčka ali skodelice in ne iz stekleničke, saj lahko tako zmanjšate možnost za težave z zobmi.
​​​