Spopadanje z malčkovo izbirčnostjo

Zakaj so malčki izbirčni?
Pri približno 12. mesecih starosti se pri otrocih začne razvijati naraven odpor do novih živil, ki se imenuje "neofobija" in naj bi bil ostanek mehanizma za preživetje še iz časov kamene dobe.Ta mehanizem je preprečeval, da bi se malčki zastrupili z na videz okusnimi rastlinami, na katere so morda naleteli, ko so začeli raziskovati svojo okolico stran od staršev.

Kaj bi jim torej morali dajati? Odgovor je v glavnem vse v mejah razumnega (na primer brez surovih jajc ali celih oreščkov), saj za majhnega otroka ni nujno primerno vse, kar velja kot "zdrava prehrana" za odraslega.

S čim hraniti izbirčnega malčka?
Malčki potrebujejo hranljivo in kalorično hrano, saj so njihovi želodci majhni, pred njimi pa so še leta rasti. Bistvene so maščobe: strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da lahko omejevanje prehranskih maščob na manj kot 30 % skupnih kalorij zmanjša rast otroka. V prehrani sta dejansko edina resnična nepridiprava, ko gre za malčke, mlajše od dveh let, sol in sladkor – otrok v starosti od 1 do 3 let ne bi smel zaužiti več kot 2 g soli na dan, izogibati pa se je treba tudi večjim količinam sladkanih in šumečih pijač.

Strategije za pripravo obrokov za izbirčne malčke
Malčku redno ponujajte živila, ki jih želite uvesti, čeprav jih morda sprva zavrača. Če je mogoče, jejte s svojimi otroci. Živila naj bodo postrežena privlačno in tako, da bo lahko vaš otrok pri jedi užival (na primer koščki toasta ali kocke sira). Dovolite mu, da se z novimi živili igra ter jih spoznava. Če vaš otrok noče jesti določene hrane, jo umaknite, a ne ponudite mu druge alternative. Otroci čez čas večinoma poskusijo hrano, ki jo zavrnejo, in se ob večkratni postrežbi take hrane tudi navadijo na njen okus. Če kljub vašim najboljšim prizadevanjem na koncu vaš dvoletnik še vedno vztraja na tem, da ne bo jedel ničesar razen sendvičev z marmelado, naj vas ne skrbi. Kot pravi neka mama: „Otroci imajo odličen mehanizem za preživetje. Ne bodo stradali.“ Več preberite v našem članku o malčkih, ki so ob hranjenju nemirni.​
​​​