Constipation

Zaprtje pri dojenčkih

Zaprtje pri novorojenčku
Pri novorojenčkih zaprtje ni neobičajen pojav. Na dojenčkovo blato lahko vpliva veliko stvari. Da bi dojenčku lahko pomagali pri odvajanju blata, moramo vedeti, kdaj je zaprt (v nasprotju z običajnim odvajanjem blata, ko guba obraz, ima pordečela lička in močno pritiska.

Znaki zaprtja pri dojenčkih
Če želite ugotoviti, ali je vaš dojenček zaprt, morate spremljati velikost in gostoto njegovega blata in ne toliko pogostost odvajanja. Mnogo zdravih dojenčkov lahko brez odvajanja zdrži tudi do tri dni. Kadar je vaš dojenček zaprt, je njegovega blata malo, je suho in trdo, ali pa ga je neverjetno veliko. Odvajanje lahko povzroča napenjanje ali bolečino, prisotne pa so lahko tudi sledi krvi. Morda vaš dojenček tudi joče. Zaprtje lahko povzroči izgubo teka in neugodje, vetrovi in blato pa so neprijetnega vonja. Dojenček lahko začne popolnoma zavračati hrano.

Kaj povzroča zaprtje pri dojenčkih?
Pri novorojenčku lahko zaprtje povzroči sprememba prehrane, dehidracija ali blaga bolezen, kot je prehlad, vendar pa je pogosto težko ugotoviti točen vzrok. Zaprtje pri dojenih otrocih je manj pogosto, saj je materino mleko lažje prebavljivo kot nadomestno mleko.

Kako pomagati dojenčku z zaprtjem
  • Povečajte količino tekočine, ki jo zaužije dojenček. Če ga hranite po steklenički, naj med obroki pije prekuhano in ohlajeno vodo.
  • Če je vaš dojenček videti sproščen in mu je udobno, uporabite malo olja za nego dojenčkov in ga nežno masirajte​ po trebuščku v smeri urinega kazalca.
  • Krožite z njegovimi nogami, da sprostite morebitne blokade.
  • Odvajanje blata lahko spodbudite tudi s toplo kopeljo. Po kopanju na suho ritko nanesite mazilo ali vazelin, s katerim blažite in preprečite bolečine.
  • Če uporabljate nadomestno mleko, dosledno upoštevajte navodila na embalaži. Zaradi uporabe prevelike količine praška je lahko pripravljen obrok pregost.
Če vas skrbi odvajanje blata pri vašem dojenčku, se posvetujte z izbranim pediatrom.

Nadomestno mleko proti zaprtju
Če je bilo pri vašem dojenčku ugotovljeno zaprtje in ga hranite po steklenički, lahko poskusite z nadomestnim mlekom, ki vsebuje dodatne prebiotike za mehčanje njegovega blata. Takšno nadomestno mleko z mlečnimi beljakovinami, ki so deloma razgrajene na manjše delce (deloma hidrolizirane), je bolj blago in ga dojenček lažje prebavi kot običajno nadomestno mleko.