Baby-weight

Teža dojenčka

Dojenčkova telesna teža ob rojstvu
Telesna teža vašega dojenčka je kazalnik njegovega razvoja, zato je tehtanje prvih nekaj mesecev pomembno. Novorojenčki so si po velikosti in obliki zelo različni – tako kot njihovi starši. Ob rojstvu običajno tehtajo med 2 in 5 kg. Na porodno težo vašega dojenčka med drugim vplivata vaše zdravje v nosečnosti ter vaša in partnerjeva postava.

Novorojenček izgublja telesno težo
Vsi dojenčki po rojstvu izgubijo nekaj telesne teže, in sicer lahko v nekaj dneh izgubijo do 10 % teže. Ko dojenje steče in se vaše telo bolj navadi na nastajanje mleka, bi jo moral vaš dojenček začeti znova pridobivati. To lahko traja približno 10 dni.

Merjenje pridobivanja telesne teže pri dojenčku
Prvih nekaj mesecev je treba telesno težo, ki jo pridobiva vaš dojenček, pozorno spremljati in se tako prepričati, ali se zdravo razvija. Rast dojenčka se meri po „percentilni krivulji“, vendar pa to ni edini način. Ne skrbite preveč, če se pri vašem dojenčku začne rast na vrhu ali dnu diagrama, saj to ne pomeni, da tehta preveč ali premalo. Vaš zdravstveni delavec bo spremljal predvsem stalnost pridobivanja telesne teže ob izbrani krivulji na diagramu dojenčkove rasti.

Koliko telesne teže bi moral pridobiti dojenček?
Po začetnem izgubljanju telesne teže bo vaš dojenček v prvih nekaj tednih pridobival približno 175–225 g na teden. Do 6. meseca starosti bo verjetno dvakrat težji kot ob rojstvu, takrat pa se bo začela rast tudi upočasnjevati. Občasno se bo njegova telesna teža povečevala ali zmanjševala bolj kot običajno, kar je lahko posledica nenadnih poskokov v rasti ali pa bolezni. Teža vašega dojenčka lahko niha tudi ob začetku odstavljanja , ko ima morda še težave s sprejemanjem goste hrane, pa tudi ob povečanju dejavnosti in okretnosti. Najpomembneje je, da vaš dojenček na splošno pridobiva telesno težo.​