Baby Reflux

Refluks pri dojenčkih

Razumevanje refluksa pri majhnih otrocih
Gastroezofagealni refluks je nehotno vračanje želodčne vsebine v požiralnik in je posledica občasne sprostitve tonusa mišice zapiralke v požiralniku, ki sicer preprečuje vračanje hrane iz želodčka v požiralnik. Zdravi dojenčki pogosto polijejo majhne količine mleka, kar je povsem običajno. Včasih lahko celo bruhajo. To ne pomeni, da gre za refluks  in ni treba skrbeti. Takšno polivanje se najpogosteje pojavlja pri starosti od 4 do 6 mesecev in po 12. mesecu pojenja ali pa popolnoma izgine.

Dokler vaš dojenček le občasno poliva, ne kaže znakov neugodja in lepo dobiva težo, to ne predstavlja težav. Če pa vaš dojenček redno bruha velike količine mleka in kaže znake vznemirjenja in neugodja med hranjenjem, ima morda refluks.

Kaj povzroča refluks  pri dojenčku
Pri majhnih dojenčkih mišica zapiralka med požiralnikom in želodcem še ni v celoti razvita, zato morda ne deluje ob pravem času ali pa morda ni dovolj močna, da bi popolnoma zaprla pot. Mleko lahko tako zateka nazaj v grlo in občasno iz ust. Bruhanje lahko povzroča tudi način, kako dojenček jé (prehitro, preveč naenkrat, pogoltne preveč zraka), pa tudi vožnja z avtomobilom ali bolezen.

Znaki refluksa pri dojenčkih
Pogosti simptomi, ki vam lahko pomagajo prepoznati, ali ima vaš dojenček težave z refluksom:
  • regurgitacija ali bruhanje,
  • polivanje ob podiranju kupčka ali pogosto kolcanje,
  • pogosto ali nenadno jokanje,
  • razdražljivost in bolečina,
  • slabe spalne navade s pogostim zbujanjem,
  • upogibanje vratu in hrbta med ali po hranjenju.
Sredstva za zdravljenje refluksa pri dojenčku
Če je bil pri vašem dojenčku ugotovljen refluks, lahko znake omilite s spremembo načina hranjenja, držanja in oblačenja. Majhne količine naenkrat zaužite hrane lahko pogosto pomagajo, da se vaš dojenček ne naje preveč. Naj bo vaš dojenček med hranjenjem in še 20 minut po hranjenju v pokončnem položaju, saj lahko s tem pomagate vse zadržati v želodcu. Podiranje kupčka med in po hranjenju je lahko prav tako blagodejno. Izogibajte se oblačilom za dojenčka, ki so tesna v višini želodca, saj lahko to neugodno vpliva na njegovo prebavo.

Če ga hranite po steklenički, poskusite s posebnim nadomestnim mlekom. Zaradi zgoščevalca, ki ga vsebuje, je mleko gostejše in pomaga preprečevati požiranje zraka. Mleko se v želodcu še bolj zgosti in tako pomaga preprečevati bruhanje. Če vas skrbi, da ima morda vaš dojenček resnejšo obliko refluksa, priporočamo, da se o tem pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.