Iron-defiency

Pomanjkanje železa

Zakaj vaš dojenček potrebuje železo?
Železo je nujno za tvorjenje hemoglobina (del rdečih krvnih celic, ki nosi kisik) in za razvoj možganov. V obdobju hitre rasti je potrebnega več železa, zlasti med 9. in 24. mesecem starosti, ko ga dojenčki včasih preprosto ne dobijo dovolj. Zaradi pomanjkanja železa lahko pri vašem dojenčku nastane slabokrvnost, ki vpliva na količino energije in sposobnost učenja osnovnih veščin.

Simptomi pomanjkanja železa
Pomanjkanje železa pri vašem dojenčku se lahko kaže v bledi koži, nenavadni utrujenosti, hitrem bitju srca, razdražljivosti, bolečem ali oteklem jeziku, izgubi teka in lomljivih nohtih. Vendar pa pri mnogih slabokrvnih dojenčkih simptomi sploh niso opazni.

Živila za dojenčka, bogata z železom
Malo verjetno je, da bi dojenčkom, ki so izključno dojeni, primanjkovalo železa, saj telo bolje absorbira železo iz materinega mleka kot pa iz nadomestnega mleka ali drugih živil. Ob uvajanju hranjenja po steklenički ali pa goste hrane je treba poskrbeti, da bo dojenček zaužil dovolj živil, bogatih z železom. Če je mogoče, ga hranite z živili, ki vsebujejo veliko železa, kot so rdeče meso, piščanec in ribe. Tudi veliko zelene listnate zelenjave, jedrca, fižol, grah, posušeno sadje, jajca in obogateni kosmiči vsebujejo železo, vendar pa ga telo težje absorbira kot železo iz živalskih izdelkov.​