Premature babies

Nedonošenčki

Kdo je ne​donošenček?
Za nedonošenčke veljajo dojenčki, ki so rojeni prezgodaj oziroma pred 37. tednom nosečnosti. Nedonošenčki potrebujejo izdatno nego in večino je treba pozorno spremljati v inkubatorju, dokler se njihovi dihalni in drugi sistemi ne okrepijo dovolj za odhod domov.

Za prezgodnje rojstvo obstaja nešteto razlogov, a to ne pomeni, da bodo naslednje nosečnosti potekale po enakem vzorcu. Pomirja dejstvo, da devet od desetih mater, pri katerih je bil prvi otrok rojen prezgodaj, v naslednjih nosečnostih varno rodi po 37. tednu.

Vzpostavljanje vezi z nedonošenčkom
Celo nedonošenčki, rojeni najbolj zgodaj, lahko prepoznajo vaš vonj in glas. Čeprav morda še ne morete držati svojega dojenčka, pa bo pogovarjanje z njim ali njo in sedenje v bližini pomagalo med vama ustvariti vez. Če smete božati in masirati svojega dojenčka, je to lahko za oba velika tolažba. Obiski pri dojenčku so lahko zelo čustveni in popolnoma naravno je, da se počutite nemočni ali zaskrbljeni. Vaš dojenček bo kmalu doma in v vašem naročju.

Razvoj vašega nedonošenčka
Za nedonošenčke ne veljajo običajni razvojni mejniki. Nedonošenčki se v prvih nekaj tednih ali mesecih življenja seveda spopadajo z nekaterimi izzivi, vendar pa prezgodnje rojstvo ne vpliva nujno na kasnejši razvoj. Njegov napredek je odvisen od trajanja nosečnosti in od mnogih drugih dejavnikov. Z ljubeznijo in spodbudo bo vaš dojenček vse te mejnike s časom dosegel.

Dojenje in nedonošenčki
Če se je vaš dojenček rodil toliko prezgodaj, da ga ne morete neposredno dojiti, je iztiskanje mleka najboljši način za zagotavljanje osnovnih hranilnih snovi zanj, prav tako pa tudi prednosti materinega mleka v smislu krepitve imunskega sistema. Z ujčkanjem in božanjem dojenčka lahko spodbudite nastajanje mleka, enako pa velja tudi za iztiskanje v bližini dojenčka in iztiskanje z roko. Poskusite s toplo kopeljo ali nežno masažo, ki pomagata pri iztiskanju. Poskusiti velja tudi z različnimi črpalkami.​​​