Is-your-baby-still-hungry

Je vaš dojenček še vedno lačen?

Kako vemo, ali je dojenček po hranjenju še vedno lačen?
Dober znak, da je vaš dojenček po hranjenju še lačen, je, da pogosteje joče za hrano in pije dlje časa, ko mleko dobi.

Dojenček raste in z rastjo se veča tudi njegov tek, zaradi česar je težko dolgo ohranjati redno rutino hranjenja. Pri približno šestih tednih starosti se zgodi poskok v rasti, kar pomeni, da je približno teden dni bolj lačen. V tem obdobju povečajte le pogostost in količino hranjenja in čez nekaj dni se bo dojenčkov vzorec hranjenja znova ustalil.

Ali je to eden od znakov za odstavljanje?
Ker je povečan tek eden od znakov, ki kažejo, da je morda vaš dojenček pripravljen na odstavljanje, se mnogo mamic sprašuje, ali je njihov lačni dojenček dejansko pripravljen na gosto hrano. Toda, ker pred dopolnjenim  4. mesecem starosti prebavni sistem vašega dojenčka še ni dovolj zrel za kar koli drugega, kot je materino in/ali nadomestno mleko, odstavljanje pred tem ni priporočeno.

Je vaš dojenček res lačen?
Nekateri dojenčki preprosto uživajo v sesanju, čeprav v resnici niso lačni. Vaš dojenček zlahka zamenja potrebo po hrani s potrebo po udobju. Sesati lahko hoče le zato, ker si želi vaše bližine ali pozornosti. Če kaže, da vaš dojenček nekaj hoče, in mislite, da ni lačen, ga boste morda lahko potolažili s pestovanjem.​​​