Bottle-feeding

Krči pri dojenčkih

Kaj so krči ali kolike pri dojenčkih?
Dojenčki pogosto jočejo, vendar če vaš dojenček joče dlje časa, je to morda eden od začetnih znakov krčev. Krči se pogosto pojavijo v prvih mesecih novorojenčkovega življenja in lahko pretresajo vas in dojenčka. Pri majhnih dojenčkih so krči pogosti, saj se pojavljajo pri 1 od 5 dojenčkov. Natančen vzrok za krče ni znan, vključenih pa je lahko več dejavnikov, med katerimi sta tudi nezrel prebavni sistem in prevelika količina plinov. Čeprav čarobnega zdravila ni, pa obstaja nekaj načinov za blaženje simptomov krčev.

Kaj povzroča krče?
Krči so lahko povezani s preveliko količino pogoltnjenega zraka med hranjenjem. Ko vaš dojenček pije, se njegov želodček napolni z zrakom in to povzroči boleče napade vetrov. Druga možnost je, da dojenčki s krči zaradi nezrelega prebavnega sistema težje prebavljajo mleko, kar povzroča krče.

Kateri so simptomi krčev?
Simptomi krčev so dokaj prepoznavni in se pogosto pojavijo kmalu po hranjenju. Dojenčki s krči redno neutolažljivo jočejo po več ur in si noge stiskajo k prsim, dlani stiskajo v pesti in v obraz pa postanejo rdeči. Jok je pogosto cvileč in mrzličen, najpogosteje pa se pojavlja pozno popoldan in zvečer.
Čeprav vas dojenčkov neutolažljivi jok prizadene, pa je dobra novica, da krči običajno izginejo, ko dojenček dopolni nekaj mesecev, dolgoročne težave pa niso znane.

6 sredstev proti krčem, s katerimi pomirite svojega dojenčka
Če menite, da ima vaš dojenček krče, poskusite simptome blažiti s katerimi od teh tehnik:
  • dojenček naj po hranjenju redno podira kupček;
  • njegov trebušček nežno masirajte v smeri urinega kazalca;
  • primite ga za noge in krožite z njimi, kot bi vozil kolo;
  • počasi ga gugajte naprej in nazaj;
  • pojdite z njim na sprehod, saj lahko gibanje pomaga pri pomiritvi;
  • okopajte ga s toplo kopeljo in zavijte v toplo odejo.
​Nadomestno mleko za lajšanje krčev
Noben starš ni vesel, če je njegov dojenček vznemirjen ali mu je neudobno, zato so lahko krči tako pretresljivi. Če ima vaš dojenček krče in ga hranite po steklenički, lahko poskusite z nadomestnim mlekom, ki je narejeno posebej za lajšanje simptomov krčev. Nadomestno mleko s prebiotiki lahko pomaga omehčati dojenčkovo blato in pospešiti odvajanje. Nekatere vrste nadomestnega mleka vsebujejo mlečne beljakovine, ki so deloma razgrajene na manjše delce (deloma hidrolizirane), zaradi česar so mnogo nežnejše do dojenčkovega prebavnega sistema.
​​​