Baby-stools

Blato dojenčka

Kako dojenčkovo blato kaže na stopnjo njegovega razvoja
Čeprav to ni ravno prijetna tema, pa vam lahko barva in gostota blata pri dojenčku povesta, kako zdrav je vaš dojenček in na kakšni stopnji razvoja je. Prvih nekaj dni po rojstvu je dojenčkovo blato zelenkasto-črne barve in lepljivo, imenujemo pa ga „mekonij“. Sestavljeno je iz amnijske tekočine, sluzi in vsega, kar je vaš dojenček zaužil v maternici. Ko začnete dojiti, se barva spremeni v svetlo ali gorčično rumeno, blato je malce redkejše in ima nekoliko sladkast vonj. Ko ga začnete hraniti po steklenički ali uvajati gosto hrano, pa bo postajalo njegovo blato po videzu in vonju bolj podobno blatu odraslega človeka.

Neobičajno dojenčkovo blato

Zaprtje
Če se dojenček napenja in je razdražljiv, če le s težavo izloča blato, ki ga je malo in je suho, potem je po vsej verjetnosti vaš dojenček zaprt. Morda potrebuje več tekočine ali pa je to posledica spremenjene prehrane. Če želite izvedeti več, preberite našo rubriko o zaprtju pri dojenčkih .

Driska pri dojenčku
Čeprav je blato pri dojenčku mehko, zlasti v prvih dneh, pa je lahko znak driske tekoče, eksplozivno blato ali zelo pogosto odvajanje. Driska je lahko posledica trebušne okužbe, prevelike količine zaužitega sadja ali pa morda občutljivosti oziroma alergije na določeno živilo. Več lahko izveste v naši rubriki o driski pri dojenčkih​.

Zeleno blato
Eden glavnih razlogov za zeleno blato je, da dojenček dobiva preveč laktoze, katere je največ v mleku, ki ga ob dojenju pojé na začetku. Pogosto se to dogaja pri dojenčkih, ki pojedo malo, vendar pogosto. Poskrbite, da bo vaš dojenček najprej do konca izpraznil eno dojko, šele nato ga prestavite na drugo. Tako bo zagotovo dobil bogato in polno mleko, ki vsebuje manj sladkorja.
Zeleno blato je lahko tudi posledica pospešenega delovanja žolča ali uživanja hidroliziranih mlečnih formul, pri katerih so beljakovine razcepljene na aminokisline.

Zelo bledo blato
Če je blato zelo bledo ali belo, potem ima morda vaš dojenček težave z jetri. Pri novorojenčkih je zelo pogosta zlatenica, ki lahko povzroči bledo barvo blata in običajno izgine v nekaj tednih. Če traja dlje kot dva tedna, se posvetujte z zdravnikom.

Kri v dojenčkovem blatu
Prisotnost krvi v dojenčkovem blatu je najverjetneje posledica zaprtja. Napenjanje lahko povzroči nastanek majhnih razpokic okoli dojenčkove analne odprtine, kar povzroči rahlo krvavitev. Če se v dojenčkovem blatu pojavi kri, se vedno posvetujte s pediatrom.

Če v dojenčkovem blatu opazite kar koli neobičajnega ali vas kaj skrbi, se posvetujte s pediatrom.​