Common baby feeding issues

Najpogostejša vprašanja o hranjenju dojenčka

Težave pri hranjenju dojenčkov niso neobičajne
Večina dojenčkov ima običajno v nekem obdobju težave pri hranjenju, toda večina teh je neškodljivih. Vseeno pa lahko na tek vašega dojenčka občasno vplivajo zdravstvene težave ali pa način, kako vaš dojenček absorbira hrano in potrebne hranilne snovi. V nadaljevanju je pregled nekaterih težav pri hranjenju dojenčka, na katere lahko naletite. Če vas kar koli skrbi, se o teh težavah pogovorite s pediatrom.

Krči ali kolike pri dojenčkih
Dojenček s krči ali kolikami je rdeč v obraz, stiska pesti, krči kolena in tudi po 2–3 ure glasno joka. To se dogaja večino dni v tednu, pogosto zgodaj zvečer. Krči se običajno začnejo pojavljati v prvih nekaj tednih, izginejo pa v starosti okoli 3–4 mesecev. Krči so pri dojenčkih zelo pogosti, saj zaradi njih trpi vsak četrti dojenček. Za več informacij si preberite naš članek o krčih pri dojenčkih.

Dojenček joče po hranjenju
Če vaš dojenček joče po hranjenju, je to verjetno posledica krčev ali plinov. Pomaga lahko pravilno podiranje kupčka po hranjenju.

Slabo pridobivanje telesne teže pri dojenčku
Večina novorojenčkov takoj po rojstvu izgubi nekaj telesne teže, vendar pa bi jo morali ob pravilnem hranjenju kmalu začeti znova pridobivati. Novorojenčkov želodček je precej majhen, zato ga je treba na začetku hraniti na dve do tri ure. Ker pa se dojenčki med seboj razlikujejo, idealna količina pridobljene telesne teže pri novorojenčkih ne obstaja. Za več informacij si preberite naš članek o teži dojenčka​.

Refluks kisline pri dojenčkih
Bljuvanje sesirjenega mleka ali pa polivanje je v tem primeru povezano z majhnimi količinami mleka po hranjenju. Čeprav ni nič nenavadnega, da vaš dojenček redno poliva (več kot 4-krat na dan) in pri tem polije več kot le malo mleka, pa je lahko to tudi posledica refluksa. Za več informacij si preberite članek o refluksu pri dojenčkih.

Bruhanje
Bruhanje se razlikuje od polivanja, ki ni silovito in je običajno prisotno takoj po hranjenju. Do bruhanja pride nekoliko kasneje in je silovitejše ter v večjih količinah, pogosto pa ima tudi neprijeten vonj. Če je vaš dojenček starejši od 3 mesecev in gre za osamljen primer bruhanja brez drugih simptomov, mu ponudite ohlajeno sveže prevreto vodo, da bo lahko nadomestil izgubljeno tekočino. Če pa vaš dojenček stalno bruha v velikih količinah, če v bruhanju opazite kri, če ima tudi drisko in če je mlajši od treh mesecev, se posvetujte s pediatrom.

Driska pri dojenčku
Drisko pri dojenčkih običajno povzročajo trebušne okužbe ali pa težave pri hranjenju – če vas to skrbi, se pogovorite s pediatrom. Za več informacij si preberite članek o driski pri dojenčkih.

Zdravstvene težave dojenčkov
Če je vaš dojenček prehlajen ali se slabo počuti, lahko zaradi tega odklanja hrano, ravno tako kot bi jo odrasli. Na primer zamašen nos otežuje dihanje in zaradi tega dojenček noče zapreti ust, da bi jedel. Če se to zgodi, se posvetujte z zdravstvenim delavcem, kako sprostiti njegove dihalne poti.

Alergija na hrano pri dojenčkih
Alergija na hrano pri dojenčkih in prehranska intoleranca sta prav tako lahko vzrok za izgubo telesne teže ali težave pri hranjenju. O alergijah lahko več izveste v naši posebni rubriki o alergijah.​​​​​