Taking-care-of-yourself---article

Skrb zase po porodu

Kako pospešiti okrevanje po porodu
V prvih dneh po prihodu domov ste srečni in vznemirjeni, saj spoznavate novorojenčka, obenem pa vas vse skupaj tudi utruja. Zaradi privajanja na popolnoma novo rutino in zbujanja vsakih nekaj ur zaradi hranjenja dojenčka vam ostane malo časa za počitek in okrevanje, vendar ne smete pozabiti nase. Ravno ste opravili težko nalogo, ki je zahtevala svoj davek na vašem telesu, zato si v teh prvih dneh priskrbite vso pomoč, ki jo potrebujete.

Poiščite si pomoč za novorojenčka
Naj vas ne bo sram prositi za pomoč partnerja, prijateljev in sosedov, da se boste lahko po porodu spočili. Pomagajo vam lahko na naslednje načine:
  • pripravite nakupovalni seznam z zdravimi živili in prigrizki in naj gre nekdo po nakupih;
  • nekdo naj pripravi nekaj jedi, ki jih lahko zamrznete po posameznih porcijah in jih po potrebi na hitro pogrejete, da vam ne bo treba kuhati;
  • naj prijatelji po nekaj ur naenkrat pazijo dojenčka, vi pa si medtem privoščite nekaj neprekinjenega spanca, tuš ali čas zase;
  • naj nekdo enkrat na teden počisti stanovanje. To lahko zelo blagodejno vpliva na vaše razpoloženje;
  • naj vas ne razjeda občutek krivde, če boste morali odpovedati morebitne družbene obveznosti. Vaše okrevanje je pomembnejše in večina ljudi razume, da imate zdaj na razpolago manj časa.
​​​

Povezane vsebine