Postnatal bodycare

Nega telesa po rojstvu otroka

Nega telesa po porodu
Vaše telo je odlično opravilo svoje delo, zdaj pa ga čaka celjenje in okrevanje. Ne glede na to, ali ste rodili po naravni poti ali s carskim rezom, boste morali naslednjih 6–12 tednov dobro skrbeti zase. Prvih šest tednov po porodu je poporodno obdobje, ko se vaše telo trudi, da bi se vrnilo v stanje, v kakršnem je bilo pred nosečnostjo. V nadaljevanju je nekaj pogostih vprašanj, ki se mamicam v zvezi s to temo postavljajo po porodu.

Kaj so poporodne bolečine in koliko časa trajajo?
Poporodne bolečine povzroča krčenje mišic v vaši maternici, ki pomaga zaustavljati krvavitev. Krčenje teh mišic je pomembno tudi za krčenje maternice nazaj v medenico. Nekatere ženske opisujejo, da so te poporodne bolečine tako močne kot porodni popadki.
Čas trajanja teh poporodnih bolečin je odvisen od vsake posameznice, vendar pa se običajno po 1 tednu znatno zmanjšajo. Če je bolečina v vaši maternici stalna in zelo močna, vas mora pregledati ginekolog ali babica.

Krvavitev po porodu
Po porodu sledi krvavitev iz nožnice, ne glede na to, ali ste rodili po naravni poti ali s carskim rezom. Krvavitev po porodu je treba spremljati. Čeprav se ženske med seboj razlikujemo, pa bi morala biti krvavitev z vsakim dnem blažja in postopoma postati rjave barve (podobno kot na koncu menstruacije).

Če začnete močno krvaveti, če se izloči velik strdek krvi in postane krvavitev močna ali če mislite, da krvavitev spremlja neobičajen vonj, se morate posvetovati z izbranim zdravstvenim delavcem. Krvavitev se običajno konča do 6. tedna po porodu, nekatere ženske pa krvavijo tudi do 12 tednov. Maternica se krči do 12 tednov, preden je nazaj v medenici.

Nega šivov po rojstvu
Če imate šive na presredku, jih je treba skrbno negovati. Šivi se običajno razpadejo v približno 2 tednih. Redno menjajte higienski vložek in mesto s šivi umivajte s čisto vodo po vsaki zamenjavi vložka in po uporabi stranišča. Prhajte se le z vodo. Izognite se uporabi gelov za tuširanje in kopanje na mestu s šivi, saj lahko povzročijo prehitro razpadanje šivov. Z ogledalom jih vsak dan preverite, da se rana ne bi okužila. Če vas skrbi kar koli v zvezi s šivi, naj jih pregleda izbrani zdravstveni delavec.

Če ste rodili s carskim rezom, vsaj dvakrat na dan očistite rano s čisto vodo. Z ogledalom redno preverjajte, da ne bi nastala okužba. Če opazite kar koli nenavadnega ali če čutite, da se rana ne celi tako, kot bi se morala (npr. če se začne kjer koli ločevati, če je topla na otip ali če je koža okoli rane žareče rdeča), naj vas pregleda izbrani zdravnik.

Utrujenost in bolečine po porodu
Po porodu je povsem običajno, da čutite utrujenost in bolečine. Navsezadnje pri porodu sodeluje prav vsaka mišica v telesu. Po porodu se začenja količina hormonov zmanjševati, zaradi česar se vezi, ki so bile med nosečnostjo sproščene, znova napnejo in zato se počutite napeti. Če so bili porodni popadki dolgotrajni, vam verjetno primanjkuje spanca, zato je najbolje, da spite takrat, ko spi vaš dojenček, in ga tako nadomestite.​
​​​

Povezane vsebine