Baby-7-9-months

Razvoj 7–9 mesecev starega dojenčka

Mejniki pri 7–9 mesecev starem dojenčku
Ker vašega dojenčka pri tej starosti zanima prav vse, ga boste morali imeti neprestano pod nadzorom in skrbeti, da se ne poškoduje. Z razvojem osebnosti postaja dojenček samozavestnejši in pokaže, kaj mu je ljubše, kot so živila ali igrače. Stvari, ki mu niso všeč, odriva stran.

Napredek pri odstavljanju
Postopek odstavljanja bi moral biti zdaj v polnem teku. Dojenčku pri prehrani ne moremo z enim samim živilom zagotoviti vseh hranilnih snovi, ki jih potrebuje. Z raznoliko prehrano mu boste zagotovili ustrezno ravnotežje vitaminov in mineralov pa tudi energijo, ki jo potrebuje za rast. Morda je zdaj pravi čas za uvajanje novih okusov (preberite naše Namige za uvajanje novih živil pri dojenčku) in nekoliko gostejše, pretlačene hrane. Brez strahu mu ponudite žlico in mu dovolite, da se zamaže, saj vse to prispeva k njegovemu učenju.

Ko vaš dojenček sedi v svojem stolčku, bodite pozorni na znake, kot je pobiranje živil z rokami, saj lahko kaže, da je pripravljen jesti sam. S prvimi prigrizki za dojenčke  lahko poskrbite, da mu bo hranjenje zabavnejše, gostejša hrana, ki jo lahko žveči, pa mu pomaga pri razvoju govornih mišic.
Živila za dojenčke, bogata z železom, in materino mleko ali nadaljevalno mleko sta na tej stopnji nujna, saj začenja naravna zaloga železa, s katero se je rodil, okoli 6. meseca pohajati.

Skrb za varnost dojenčka v vašem domu
Dojenček pri tej starosti se kmalu nauči, kaj se zgodi s predmetom, če ga izpusti iz rok ali pa ga vrže. Zanj je lahko treniranje te nove veščine zelo zabavno, čeprav morda za vas seveda ne velja enako!

To je tudi obdobje, ko se začne dojenček učiti plazenja, kar pa ne velja za vse dojenčke. Nekateri se raje potiskajo po zadnjici, drugi pa takoj napredujejo v stoječ položaj in se nagibajo k hoji. Še več dojenčkov pa se na tej stopnji giblje vzvratno, in sicer najverjetneje zato, ker lahko obenem držijo svojo najljubšo igračko. Vedno večja dejavnost pomeni vedno več prostora za raziskovanje. Da se naučijo pomena besede „ne!“, je potreben čas, zato boste z zaščito v svojem domu poskrbeli za varnost dojenčka in lomljivih stvari.

Igra lahko spodbuja motorični razvoj pri dojenčkih
Del možganov vašega dojenčka, ki nadzira njegove motorične sposobnosti (ali gibalne veščine) se je že razvil do te mere, da lahko nadzirajo zgornji del telesa. Vaš dojenček je zdaj verjetno že strokovnjak v mahanju v pozdrav. Na tej naslednji stopnji pa je na vrsti spodnji del njegovega telesa, saj se mora razviti še nadzor nad njegovima rokama in nogama. Dojenček lahko ob boljšem nadzoru nad nožnimi mišicami na nogah nosi večjo težo in verjetno mu bo všeč poskakovanje v vašem naročju ali na igrači, ki mu to omogoča.

Poskusite ustvariti zanimivo igralno površino za svojega dojenčka in na njej naredite ovire iz rjuh in vzglavnikov, da jih bo lahko premešal ali pa se plazil okoli njih. S tem si ne bo le okrepil mišic, ampak bo to spodbudilo tudi njegovo željo po raziskovanju.

Ločitvena tesnoba pri dojenčkih
Pri 7 mesecih, ko začne vaš dojenček razumeti pojem prostora, bo morda ob vašem odhodu iz prostora ugotovil, da nista združena, kar lahko povzroči ločitveno tesnobo. To pomeni, da ga lahko postane strah ali pa se vas bo oklenil, ko boste želeli zapustiti prostor, pa čeprav le za trenutek. Nekateri dojenčki se vas oklepajo tudi, če jih le odložite. Z vsakodnevno rutino lahko svojemu dojenčku pomagate, da se bo počutil varnejšega. Primerna je tudi igra skrivalnic, saj se dojenček nauči, da lahko nekaj, kar vidi, dejansko tudi najde in da se boste resnično vrnili, če ste mu obljubili.

Bebljanje dojenčkov
Čeprav vaš dojenček še ne govori, pa že prepoznava svoje ime in bi se moral odzvati, ko ga sliši. Ko bo ponavljal zvoke, ki jih že obvlada, bo njegovo bebljanje postajalo bolj podobno besedam. Pri 7 mesecih, ko vaš dojenček reče „mama“ ali „tata“ (ali drugo posebno ime za vas), že razume, da besedi pomenita dve zelo posebni osebi v njegovem življenju. Vseeno pa bo besedi morda občasno še vedno zamešal. Do 9. meseca vaš dojenček začenja razumeti pomen besede „ne“, kar pa ne pomeni, da jo bo vedno upošteval.​
​​​​​

Povezane vsebine