Baby 4-6 months

Razvoj 4–6 mesecev starega dojenčka

Dojenček v sedečem položaju
Vaš dojenček je tik pred novo stopnjo telesnega razvoja. Ker se roki, zgornji del telesa in vrat krepijo, že lahko sedi ob podpori, stabilno drži glavo ter miga in se kotali. Nikoli ga ne puščajte samega. Morda je zaradi njegove povečane gibčnosti previjanje bolj zapleteno, zato lahko previjalno podlogo prestavite na tla in se tako izognete morebitnim nesrečam.

Tla so odlična za igro. Dojenčka položite na trebuh in ga spodbujajte, naj sega k igračkam, ki so nekoliko zunaj njegovega dosega. Na ta način si bo okrepil trebušne mišice, obenem pa je to tudi odlična priložnost za kotaljenje – pomemben mejnik v razvoju vašega dojenčka.

Boljši oprijem
Vaš dojenček z vsakodnevnimi dejanji, kot sta seganje za igračko in stiskanje bližnjih predmetov, odkriva, kako uporabljati roke in prste. Naravni prijemalni refleks se pri vašem dojenčku postopoma spreminja v bolj nadzorovane gibe rok in prstov. Predmete v rokah bo sposoben raziskovati tudi s prijemanjem in tresenjem in ne le s sesanjem. Če uporabljate stekleničko, mu dovolite, da jo drži z obema rokama – tako bo izboljšal oprijem, vi pa boste lahko počeli kaj drugega.

Izboljšan vid
Vaš dojenček zdaj vidi dlje in se bolj osredotoča, vidi celo svoje prste na nogah. Ko postaja njegov svet bolj zanimiv in pisan, je morda dobro, da lase spnete v čop ali pa izven njegovega dosega umaknete očala. Do 6. meseca se bo njegov vid še izboljšal in vaš dojenček bo že videl čez celo sobo.

Dojenček spoznava svoj glas
Pri 4–6 mesecih boste mora presenečeni nad razponom novih glasov, ki jih lahko ustvari vaš dojenček. Poleg gruljenja in bebljanja boste morda pogosteje slišali besedi „ma“ in „pa“. Morda bo minilo še precej časa, preden vas bo vaš dojenček poklical „mama“, vendar pa ga je vseeno neverjetno zabavno poslušati. Mogoče boste slišali tudi prve pristne nasmehe ali hihitanje – zlasti med igro.

Učenje
Študije so pokazale, da mu lahko s klepetanjem ali petjem pomagate pri razvoju jezika. Čeprav vas vaš dojenček morda ne razume, bo pa lahko obdelal zvoke, ki jih sliši, in jih kmalu ponovil. Preprosta vsakodnevna komunikacija – govorjenje, smeh ali smehljanje – mu bo pomagala pri razvoju. Tudi med kopanjem lahko vaš dojenček začenja razumeti, kako lahko vpliva na stvari – zaradi čofotanja z rokami in nogami, voda pljuska.

Znaki za odstavljanje
Med dopolnjenim 4. in  6. mesecem starosti so  dojenčki pripravljeni na odstavljanje. Med pogostimi znaki za odstavljanje so sesanje pesti, večje zanimanje za hrano, ki jo jeste vi, ter pogostejše in daljše hranjenje kot običajno. Če opazite, da vaš dojenček kaže te znake, bi ga bilo morda dobro začeti hraniti z nekaterimi mehkejšimi gostimi jedmi. Več informacij najdete vnaši rubriki o odstavljanju.​
​​​​​

Povezane vsebine