Baby-3-months

Razvoj 3 mesece starega dojenčka

Mejniki pri 3 mesece starem dojenčku
Vaš 3 mesece star dojenček se morda zdi mnogo bolj pozoren in sposoben izražanja. Nudite mu čim več spodbude za umski in telesni razvoj. Močnejše mišice mu olajšujejo prijemanje stvari in kmalu boste po grgranju in mahanju rok vedeli, kdaj je vznemirjen.

Hranjenje 3 mesece starega dojenčka
Vaš dojenček raste,  njegov tek se krepi. Pomembno je, da lakote, ki je posledica tega zadnjega poskoka v rasti, ne zamešate za znak, da je vaš dojenček pripravljen na odstavljanje. Nekateri dojenčki bodo na odstavljanje pripravljeni po dopolnjenem  4. mesecu starosti, nekateri  po dopolnjenem 5. ali 6. mesecu starosti. V tem obdobju postaja  dojenčkov prebavni sistem postopoma zrel za prebavo  gladko pretlačenih jedi. Večina dojenčkov ni pripravljenih na odstavljanje do približno 6. meseca starosti. Do takrat naj bo materino mleko (ali nadomestno mleko, če dojenje ni mogoče) edini vir hranilnih snovi vašega dojenčka.

Včasih težko sledimo spreminjajočemu se teku svojega dojenčka in mnogo mam pogosto skrbi, da njihov dojenček ne dobiva dovolj mleka ali da je po hranjenju še vedno lačen. Kdaj je dovolj, ni določeno. Poslušajte svojega dojenčka – lačni dojenčki pogosto večkrat jočejo za hrano in stekleničke izpraznijo tudi ob povečanju količine mleka. Če dojite in vas skrbi, poskusite dojenčka nahraniti pogosteje. Dojenčka stisnite k sebi, saj se bo lahko tako sam pomaknil proti dojki, ko bo lačen. V kolikor vas skrbi, koliko mleka dobiva vaš dojenček, preberite naš članek o tem, ali je vaš dojenček še vedno lačen​

Dojenček drži glavo pokonci
Vaš dojenček se lahko popolnoma zravna. Glavo drži ravno glede na telo in morda bo za oporo kmalu uporabljal roke. Roke so zanj še vedno neskončen vir navdušenja in morda se bo iztegoval ter segal po predmetih, vendar pa jih še ne bo zmogel prijeti.

Komunikacija
Vaš dojenček se bo morda kmalu začel oglašati z glasovi. Najprej bodo to glasovi P, B in M, ki jih lahko brez težav ustvarja z ustnicami. Zaradi tega sta pogosto prvi besedi, ki jih izreče mnogo dojenčkov „mama“ in „pa pa“.

Razvoj dojenčkovih čutil
Čeprav lahko glasni zvoki vašega dojenčka prestrašijo ali ga spravijo v jok, pa bi ga moral vaš znani glas hitro potolažiti. Radovednost vašega dojenčka nima meja. Zanima ga vse, kar se dogaja okoli njega, in za raziskovanje sveta okoli sebe uporablja toliko čutil, kot jih lahko. Čutilo dotika vašemu dojenčku daje tri stvari: občutek varnosti, vključenosti v svet okoli njega in kanal, po katerem lahko komunicira z vami.

Kako spodbujati razvoj dojenčkovega uma in telesa
Nad zibelko svojega dojenčka namestite glasbeni vrtiljak, ki naj bo zaradi varnosti ravno zunaj njegovega dosega. Ko se bo dvigoval, da bi dosegel igrače, si bo krepil mišice. Zabaval se bo tudi s svetlimi barvami, ropotuljicami in zvončki, ki so zelo dobri za spodbujanje koordinacije med rokami in očmi.​​​​​

Povezane vsebine