Baby 2 months

Razvoj 2 meseca starega dojenčka

Mejniki pri 2 meseca starem dojenčku
2 meseca star dojenček bo začel prepoznavati vas in ljudi, ki jih pogosto vidi. Vaš obraz in zvok vašega glasu se mu bosta vtisnila v spomin. Na plan bo začela kukati njegova osebnost, vi pa boste tako začeli spoznavati, kaj mu je všeč in česa ne mara. Morda boste opazili tudi, da vaš dojenček potrebuje manj spanca in da je tako dlje časa buden.

Ob tako hitrem razvoju je nujno potrebno nočno hranjenje​ . Svojemu dojenčku z njim zagotovite hranilne snovi, ki jih potrebuje za rast, sebi pa stalno zalogo mleka.  Dojenčki se lahko hranijo z večjo ali manjšo količino mleka od priporočene in ob različnih urah. Na tej stopnji je najbolje slediti njegovim potrebam in ga hraniti, ko je lačen. Kmalu se bo oblikoval tudi vzorec hranjenja.
Na tej stopnji so pogoste težave pri hranjenju, kot so krči. Krči prizadenejo 1 od 4 dojenčkov, čeprav dejanski vzrok zanje ni znan in jih z lahkoto narobe diagnosticiramo. Krči niso škodljivi in ne trajajo v nedogled.

Materina tolažba
Vaš dotik dojenčka potolaži in pomirja ga, ko ga pestujete vi ali vaš partner – mnogo dojenčkov se tolaži s sesanjem prstkov ali palca ali z igračko. Če ga ima v rokah nekdo, ki ga ne pozna, lahko začne jokati.

Telesni razvoj vašega dojenčka
Telesni razvoj dojenčkov poteka v smeri od glave proti nogam. Krepijo se vratne mišice, ki podpirajo glavo, sledijo jim ramena, prsi in spodnji del hrbta. Noge se razvijejo nazadnje. Telo vašega 2 meseca starega dojenčka se še naprej izteguje, kar pomeni, da je v črevesju manj ujetih plinov. Če ima dojenček spodbudo ali je vznemirjen, lahko premakne roke, saj postaja močnejši, njegove mišice pa so bolj odzivne.

Komunikacija
Vašemu dojenčku za komunikacijo ni treba tvoriti besed; preprosti zvoki kot sta grgranje in gruljenje v odziv na vaš glas nastajajo nagonsko, zlasti ker je vaš glas verjetno njihov najljubši zvok.

Prijemanje in stiskanje
Ko dojenček odkriva svoje roke, se njegov nagonski prijemalni refleks zmanjša. Njegovo okolje za proučevanje se poveča, kar mu omogoča raziskovanje različnih predmetov. Vašega dojenčka bo nedvomno navdušilo vse, kar je novo, zato ga spodbujajte s predmeti, ki jih lahko varno prime.

Povezane vsebine