Baby-10-11-months

Razvoj 10–11 mesecev starega dojenčka

Mejniki pri 10–11 mesecev starem dojenčku
Pri 10 mesecih postaja vaš dojenček vedno okretnejši in za svojo radovednost potrebuje dodatno gorivo. Ker ima tako majhen trebušček, mu lahko potrebno energijo in hranilne snovi najbolje zagotovite z raznoliko prehrano čez cel dan. S spodbujanjem vašega dojenčka naj pije iz skodelice, se igra s prvimi prigrizki ali pa poskuša jesti sam, lahko pomagate pri razvoju njegove koordinacije. Pri tem ne pozabite vedno pohvaliti njegovega prizadevanja in tako spodbujati razvoja samozavesti.

Dojenčkove prve besede
Z vašo pomočjo in podporo bo vaš dojenček kmalu uporabljal prve besede. Za mnoge starše je lahko njegov izbor besed precej presenetljiv. Če je vaš dojenček nekatere besede že uporabljal, potem je zdaj čas, ko bo začel besedo povezovati s predmetom ali osebo in jo tako tudi uporabljati. Priča boste neverjetnim mejnikom in na tej stopnji je priporočljivo imeti fotoaparat vedno v bližini, saj lahko začne hoditi ali govoriti, ko boste to najmanj pričakovali.

Dojenčkovi prvi koraki
Preteklih nekaj mesecev si je vaš dojenček krepil nožne mišice, ko se je s plazenjem in brcanjem pripravljal za hojo. Morda se bo sam začel vleči v stoječi položaj ali pa bo celo naredil prve male, negotove korake, pri čemer se bo držal vaše roke, mize ali stene. Vsak dojenček se razvija po svoje in s svojim tempom, zato ga ne priganjajte. Vaš dojenček bo verjetno vadil hojo in se opotekal po hiši, pri tem pa iskal podporo, ki mu bo najbližje.

Večji nadzor in koordinacija
Z izboljšanjem koordinacije med rokami in očmi se izboljša tudi dojenčkov nadzor nad rokami in prsti. Vedno bolj navdušen postaja nad dejanji z „vzrokom in posledico“, kot je vrtenje koles, zaradi katerega se pomika igračka. Čeprav vaš dojenček morda zna držati žlico in jesti sam, pa bodo njegovi poskusi še kar nekaj mesecev povzročali precejšen nered.

Če želite vnaprej poznati razvojne mejnike, ki jih bo vaš otrok doživel, ko bo malček, si oglejte našo rubriko o malčkovem razvoju​.

Povezane vsebine