Baby-1-month

Razvoj 1 mesec starega dojenčka

Mejniki pri 1 mesec starem dojenčku
Spremembe, ki se dogajajo pri 1 mesec starem dojenčku, so lahko velike. Njegov videz novorojenčka počasi izginja in postaja vedno bolj pozoren. Opazni so znaki razvoja njegovega uma in telesa, saj se na primer že odzove, če kdo pozvoni pri vratih.

Pri hranjenju boste morda opazili nekoliko zmanjšan tek po mleku, ki pa se lahko pri 6 tednih začasno znova nekoliko poveča, saj vaš dojenček takrat doživi poskok v rasti. S tem povečanim tekom dojenček na svoj način pokaže, da potrebuje več goriva za rast. Bodite pripravljeni, da ga boste morali za kratek čas pogosteje hraniti.

Morda bo vaš dojenček med ležanjem na trebuščku že sposoben nekoliko privzdigniti glavo. Naravni refleks prijemanja, s katerim se je rodil, se zdaj krepi, in z ročicami samodejno prime vse, kar mu nastavite na dlan.

Dojenčkov jok in gruljenje
Čeprav je jok še vedno glavni način komunikacije vašega dojenčka, pa boste morda, kadar mu bo udobno in bo zadovoljen, občasno že slišali prve zvoke grgranja ali gruljenja. Tako vaš dojenček že začne raziskovati, katere glasove lahko proizvede in kako.

Dojenček se smehlja
Celo pri tej starosti se nekateri dojenčki že smehljajo. Za pristen nasmeh in ne le golo naključje gre, če pri tem uporabljajo celoten obraz – tako kot pri odraslih, se jim ob nasmehu zasvetijo oči. Vsak dojenček se začne smejati šele, ko je na to pripravljen. Če se to zgodi nekoliko kasneje, pa še ne pomeni, da je vaš dojenček nesrečen. Sami ga lahko k temu spodbujate z žgečkanjem, ujčkanjem in igro. Vaš dojenček se uči s posnemanjem, zato se čim več smejte.

Vid novorojenčka
Razvijata se kakovost in obseg vida vašega dojenčka, čeprav pa je ta še vedno precej omejen. Njegovo pozornost najbolj pritegne človeški obraz (zlasti vaš) skupaj s kakršnim koli gibajočim se predmetom.

Vzpostavljanje vezi z dojenčkom
Vzpostavljanje vezi z dojenčkom lahko spodbujate s telesnim stikom. Vaš dojenček je rad v vaši bližini, zato nežno premikajte njegove roke in noge. Če ga želite pomiriti, ga lahko masirate​. Med hranjenjem stisnite dojenčka k sebi, saj dotik kože na kožo ali nežno guganje vašemu dojenčku dajeta občutek, da ga imate radi, kar pa utrjuje čustveno vez med vama. Mnoge mame za ta namen uporabljajo pestunje (kengurujčka) ali slinge, saj imajo tako dojenčka tesno ob sebi in se še vedno lahko prosto gibljejo.​
​​​​

Povezane vsebine