Teaching-your-baby-to-eat

Učenje dojenčka kako jesti

Kako začnem uvajati hrano za dojenčka?
Edina izkušnja, ki jo je dojenček imel s hranjenjem do sedaj, je sesanje iz dojke ali stekleničke, zato je to edino, kar zna. Jesti se mora še naučiti. Pri tem se mora naučiti razumeti, kako sprejeti hrano z žlice ob postopnem uvajanju goste hrane. Z zgodnjim učenjem si bo vaš dojenček okrepil ustne mišice. Teh v prihodnosti ne bo potreboval le za žvečenje večjih kosov, pomembne bodo tudi za razvoj mišic, potrebnih za govor.

Hrano v koščkih uvedite postopoma
Uvajanje goste hrane se morda vašemu dojenčku zdi velik izziv, vendar pa gre pri velikem delu tega za postopno uvajanje različnih tekstur hrane. Najprej se bo moral navaditi na občutek goste hrane, šele nato pa se bo naučil, kako hrano prestaviti iz ust proti grlu in jo nato pogoltniti. Zaradi tega je ob začetku odstavljanja najboljša gladka hrana, kot je kašica, saj jo z lahkoto poje in prebavi.

Hrano v koščkih dodajajte počasi
Ko vaš dojenček obvlada gladke pireje, je naslednji korak uvedba nekoliko manj gladko pripravljenih živil. S tem se bo dojenček začel učiti, kako žvečiti.

Uvajanje majhnih koščkov
Ko se nauči jesti nekoliko manj gladko pripravljena živila, lahko preideta na tretjo stopnjo odstavljanja in naprednejše žvečenje. Uvajati lahko začnete majhne koščke in kepice.

Oblike in tekstura za malčke
Do takrat, ko vaš dojenček postane malček, bi že moral biti pripravljen za žvečenje večjih koščkov. Na tej stopnji si boste morda morali malo bolj prizadevati za ohranjanje zanimanja za hrano pri dojenčku. Ko postaja bolj neodvisen in se uči hraniti sam, si lahko pomagate z zabavnimi oblikami in različicami priprave.

Počasi uvajajte nove okuse
Učenje, kako jesti, je povezano s postopnim uvajanjem novih okusov pri vašem dojenčku. Dojenčki imajo po naravi raje sladka živila, zato na začetku lažje sprejmejo sladke okuse. Med najboljša živila za odstavljanje na zgodnji stopnji spadajo pireji iz zelenjave, kot so korenček, cvetača, brokoli, buče in sladki krompir. Pripravite lahko tudi pireje iz sadja, kot so hruške, jabolka, marelice, banane in mango. Ko je dojenček s tem zadovoljen, je pripravljen na bolj neobičajne okuse. Glede na to, da se vseh preferenc naučimo, je pomembno, da pri svojem dojenčku v času uvajanja goste hrane uvedete tudi začimbne rastline.​
​​​​​​