Recognising-the-signs-of-weaning

Prepoznavanje znakov za odstavljanje

Kdaj hraniti dojenčka z gosto hrano
Ko se vaš dojenček uči novih veščin, kot sta kotaljenje in sedenje, vsak dan porabi več energije. Z vedno večjim tekom bo kazal tudi znake, da je pripravljen na več kot le mleko. Vsak dojenček se razvija s svojim tempom, vendar pa se lažje odločimo, kdaj začeti uvajati gosto hrano, če prepoznamo znake za odstavljanje.

Ključni znaki za odstavljanje
Poleg tega, da vaš dojenček zahteva več mlečnih obrokov ali večje količino mleka v obroku kot običajno, pa kaže tudi druge znake, da je pripravljen na več kot le mleko. Če opazite nekatere ali vse v nadaljevanju navedene spremembe v vedenju, je morda pravi čas za odstavljanje:
  • dojenček sesa roke ali daje v usta druge predmete;
  • opazuje, kako jeste vi, in se zanima za vašo hrano;
  • sedi brez vaše pomoči;
  • ponoči se lačen prebuja, ko je nekaj časa že prespal celo noč.
Če menite, da je vaš dojenček pripravljen, vendar kaže le enega ali dva od teh znakov za odstavljanje, je priporočeno, da se posvetujete s pediatrom, preden mu ponudite gosto hrano.

Je vaš dojenček pripravljen na odstavljanje ali gre le za poskok v rasti?
Pri 4 mesecih starosti je pri dojenčkih pogost poskok v rasti, zato so tudi pogosteje lačni. Poskok v rasti povzroči le začasno povečanje lakote in tek vašega dojenčka se bo dokaj hitro vrnil na stare tire.

Materino mleko dojenčku v prvih 6. mesecih povsem zadošča za normalno rast in razvoj. Vendar med dopolnjenim 4. in 6. mesecem starosti postane razvojno (psihomotorično in čustveno) pripravljen na to, da začne osvajati veščine hranjenja. S tem je mišljena pripravljenost otroka za uvajanje goste hrane (tako glede vrste, gostote in okusa) kot način njenega sprejemanja. Opazujte vašega dojenčka, saj vam bo pokazal pripravljenost na kaj več kot samo mleko.
​​​​​​