Establishing-a-good-weaning-routine

Vzpostavljanje dobre rutine pri odstavljanju

Hrana za dojenčke in njihove povečane prehranske potrebe 
Z razvojem vašega dojenčka se spreminjajo tudi njegove potrebe po hranilnih snoveh. Ena od glavnih sprememb se zgodi med dopolnjenim  4. in  6. mesecem starosti, ko večina dojenčkov potrebuje več hranilnih snovi, kot jih lahko zagotovi mleko. Z odstavljanjem ni priporočeno odlašati, saj zaloge pomembnih hranilnih snovi v materinem mleku, kot je železo, ki so bile ustvarjene pred rojstvom, pohajajo in jih je treba nadomestiti. Uravnotežena prehrana z živili, bogatimi z vitamini in minerali iz sadja in zelenjave, je najboljša za zdrav razvoj vašega dojenčka.

Vzpostavitev rutine za odstavljanje
Z vzpostavitvijo rutine prehranjevanja ob določenem času dneva se bo vaš dojenček ob odstavljanju navadil na svojo novo prehrano. Najpomembneje je, da ravnate postopoma. Najprej poskusite z enim obrokom goste hrane na dan (v času kosila) nato pa nadaljujte z dvema ali tremi obroki na dan. Morda boste ugotovili, da vaš dojenček z večjim številom gostih obrokov zahteva tudi manj materinega in/ali nadomestnega mleka. Kljub temu pa so mlečni obroki še vedno ključni za dojenčkovo prehrano. Materino in/ali nadomestno mleko bo ostalo glavni vir vitaminov, mineralov, maščob in hranilnih snovi še kar nekaj časa (do vsaj 12. mesecev). Dojenčku bo zagotovilo vse, kar potrebuje. Oglejte si našo rubriko o uvajanju novih živil pri dojenčku , kjer boste našli korake za začetek rutine odstavljanja.

Uravnotežena prehrana za dojenčke
Za uravnoteženo prehrano odraslega človeka je značilno, da vsebuje malo maščob in veliko vlaknin, dojenčki pa potrebujejo ravno nasprotno – hrano, ki vsebuje dokaj veliko maščob in malo vlaknin. Čeprav so vlaknine dobrodejne v prehranskem smislu, so pa tudi zelo nasitne. Njihova prevelika količina vašega dojenčka preveč nasiti, da bi jedel druga živila, ki vsebujejo prepotrebne hranilne snovi in energijo. Dojenčkov želodec je približno desetkrat manjši od želodca odraslega in zato ne more predelati velikih količin hrane naenkrat. Tako bo moral vaš dojenček jesti pogosteje kot vi. Glede na to, da pri posameznih obrokih ne bo pojedel veliko, je pomembno, da je njegova prehrana bogata s hranilnimi snovmi.

Raznolikost dojenčkove prehrane
Svojemu dojenčku vedno ponudite raznoliko prehrano, ne glede na to, za kateri obrok gre. Različna živila zagotavljajo različne hranilne snovi, zato s širokim razponom živil dojenčku zagotovite uravnoteženo prehrano​​  ter spodbujanje zdrave rasti in razvoja.

Zlasti je pomembno, da raznolika živila in okuse uvedete v prvem letu odstavljanja, saj se v tem času oblikuje dojenčkov izbor hrane, ki jo ima najraje. Od 2. do 8. leta ostane ta izbor dokaj stalen.

Če kaže, da vašemu dojenčku neka hrana ni všeč, ne pozabite, da morajo dojenčki nekatera živila poskusiti tudi do 15-krat, da jih sprejmejo. S spodbujanjem raznolike prehrane v zgodnjem obdobju mu boste pomagali, da se bo na življenjsko pot podal z zdravo in raznoliko prehrano.​​​​​