How-do-I-prepare-my-own-baby-food

Kako naj sam pripravim obrok?

Priprava domače hrane za dojenčke
Preden začnete pripravljati hrano za dojenčka, si roke vedno umijte z vročo vodo in milom in jih osušite s čisto brisačo. Čim bolj čisti morajo biti tudi pripomočki za kuhanje in dojenčkove posodice, pribor, stekleničke in kozarci. Vsi pripomočki za kuhanje naj bodo tudi sterilizirani.

Nakup in priprava živil za dojenčka
  • Sadje in zelenjava – izberite kar se da sveže pridelke. Operite jih in po potrebi olupite ter odstranite semena, ki lahko pri dojenčkih povzročijo zadušitev. Nato vse narežite na koščke in skuhajte.
  • Meso – izberite mehke koščke govedine, teletine, jagnjetine , kunčevine, purjega ali piščančjega mesa. Pred kuhanjem odstranite morebitno maščobo, ko pa je meso skuhano, odstranite morebitne koščice in hrustanec, ki sta lahko prav tako nevarna.
  • Ribe – izberite čim bolj sveže ribe in prosite prodajalca, naj odstrani kožo, luskine in kosti, da bo vaš dojenček lahko varno jedel. Ko so ribe kuhane, ponovno preverite, ali je ostala še kakšna koščica, ali so bili morda še kje spregledani koščki kože.
Kuhanje za dojenčka
Priprava pirejev za dojenčka – na prvi stopnji odstavljanja je treba hrano vašega dojenčka pretlačiti v gladke pireje. Ko vaš dojenček raste, pa lahko postopoma začnete uvajati hrano z vedno večjimi koščki. Če nimate električnega mešalnika, uporabite tlačilko za krompir ali vilice in pretlačite, da bo hrana ravno prav gladka. Hrani za vašega dojenčka ni treba dodajati soli ali sladkorja. Večina živil že vsebuje naravne količine soli, sadje pa je seveda sladko.
  • Sadje in zelenjava – poskusite s kuhanjem nad paro ali v vodi. Kuhanje nad paro je najboljša izbira in ohrani se večina hranilnih snovi. Sadje lahko skuhate tudi v pečici, na primer jabolka in hruške.
  • Meso in ribe – lahko jih pripravite na pari, žaru ali jih pečete. Vedno poskrbite, da bo meso temeljito toplotno obdelano. Ribe naj bodo čvrste in drobljive. Idealen način za pripravo ribe za dojenčka je kuhanje v foliji, zaradi česar je mehkejša in jo je lažje prežvečiti.
Ko je hrana za vašega dojenčka kuhana, naj se najprej ohladi na prijetno temperaturo, šele nato jo ponudite. Otroku ne smete nikoli in v nobenem primeru ponuditi vroče hrane. Preglejte našo rubriko o receptih za dojenčke​, kjer boste našli nekaj okusnih zamisli za hrano za dojenčke.

Zamrzovanje hrane za dojenčke
Če želite prihraniti čas in energijo, lahko pripravite večje količine pirejev in jih zamrznete za kasnejšo uporabo. Za zamrzovanje majhnih porcij hrane za dojenčka uporabite posodice za shranjevanje hrane ali posodice za ledene kocke, nato kocke shranite v plastično vrečko, opremljeno z datumom priprave, in v zamrzovalnik. Shranjene so lahko do 8 tednov. Hrane za dojenčka nikoli ne zamrzujte ponovno, odtaljeno hrano pa uporabite v roku 24 ur.​​​​
​​​