Why-is-weaning-important

Zakaj je odstavljanje pomembno?

Odstavljanje je nujno za rast
Po izključnem dojenju ali mešanem hranjenju lahko med 17. in 26. tednom starosti  začnete postopoma prehajati s 100-odstotne prehrane z materinim mlekom in/ali nadomestnim mlekom na gosto hrano. Materino in/ali nadomestno mleko bo še naprej zagotavljalo mnogo hranilnih snovi, ki jih nekaj časa potrebuje vaš dojenček. S širjenjem umske in povečanjem telesne dejavnosti vašega dojenčka postaja gosta hrana vedno pomembnejši del zdrave in uravnotežene prehrane​. Raznolika gosta prehrana, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, zagotavlja širok razpon hranilnih snovi, ki jih bo vaš dojenček v prihodnjih mesecih potreboval za rast.

Odstavljanje spodbuja razvoj okusa
Prebavni sistem vašega dojenčka je še premalo zrel, da bi z odstavljanjem začeli pred 4. mesecem starosti . Ko bo na začetek odstavljanja pripravljen, bo izredno prilagodljiv in se bo hitro učil, zato je ta čas dobro izkoristiti, da svojega dojenčka navadite na veliko novih okusov. To bo zanj spodbuda, da bo kasneje lahko užival v bolj raznoliki in tako uravnoteženi prehrani.

Uvajanje goste hrane
Postopek odstavljanja je povezan tudi z navajanjem dojenčka na nov in zelo drugačen občutek goste hrane v ustih. V naslednjih nekaj mesecih bo izkušnja hranjenja z žlico in raziskovanja novih tekstur pomagala pri razvoju sposobnosti požiranja in žvečenja hrane. Postopoma se bo vaš dojenček navadil na bolj zapletene okuse in grudičaste teksture, kar mu bo pomagalo okrepiti mišice, ki se uporabljajo za govorjenje.

Z odstavljanjem dojenčka spodbujamo dobre prehranjevalne navade
Za odstavljanje dojenčka sta potrebna čas in potrpežljivost. Med hranjenjem z gosto hrano in sesanjem mleka iz dojke ali stekleničke je velika razlika. Odstavljanje je postopno in pričakujete lahko tudi nered. Čas, ki ga dojenček porabi, da se navadi na občutek premikanja hrane po ustih, se razlikuje od dojenčka do dojenčka. Velja upoštevati, da bo morda treba dojenčku neko živilo ponuditi tudi do 15-krat preden ga bo sprejel, zato ne skrbite, če nekaj sprva zavrača. Odstavljanje je začetek vseživljenjske poti zdravega prehranjevanja, na katero dojenčka postavite vi. Dojenčkove obroke poskusite razporediti vsak dan ob istem času, kot jih ima ostala družina. Tako bo dojel, da je čas obroka družinski dogodek, zaradi česar bo razvil pozitiven odnos do hrane.
​​​